Обявиха на коя дата ще започне Олимпиадата в Лос Анджелис през 2028 година

Обявиха на коя дата ще започне Олимпиадата в Лос Анджелис през 2028 година

Олимпийските игри в Лос Анджелис ще бъдат открити на 14 юли 2028 година, съобщиха организаторите.

Най-големият спортен форум в света ще завърши на 30 юли, а Параолимпийските игри ще се проведат между 15 и 27 август.

"От днес започва обратното броене до началото на Олимпийските игри в Лос Анджелис", заяви петкратната олимпийска медалистка в плуването и ръководител на спортните дейности на Игрите в Лос Анджелис Джанет Евънс.

"Игрите ЛА28 няма да бъдат като никои други. Те ще представят най-доброто от изключителните спортни съоръжения и световните културни забележителности на Южна Калифорния на спортистите и феновете по целия свят", добави тя.

Лос Анджелис ще приеме за трети път Олимпиада, като предишните два случая бяха през 1932 и 1984 година. За пръв път обаче вторият по големина американски град ще бъде домакин на параолимпийски игри.

Организаторите посочиха, че ще строят максимално малко нови съоръжения, като ще се използват вече съществуващите стадиони, а атлетите и журналистите ще бъдат настанени в студентските кампуси, което ще спести пари на данъкоплатците и ще пощади околната среда.

"Лос Анджелис е амбициозен град с безкрайни възможности и Игрите ще повлияят на нашата общност", заяви председателят на организационния комитет Кейси Васерман.

"Лос Анджелис ще осигури перфектните условия за домакин на най-голямото културно, спортно и развлекателно събитие в света“, добави той.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах каза, че е впечатлен от напредъка и креативността на организаторите, включително инвестицията от 160 милиона долара на ЛА28 в подкрепа на младежкия спорт в Лос Анджелис.

"Шест години преди церемонията по откриването на Олимпийските игри Лос Анджелис 2028, това вече е значителна инвестиция в Игрите, която променя живота на над сто хиляди деца", каза Бах.

"Това ще помогне за привличането на нови фенове в олимпийския спорт и ще остави спортно наследство за бъдещите поколения". добави германецът. 

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Още от Пекин 2022

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти