Кръстаич ще бъде 13-ият чуждестранен селекционер на България

В събота медиите в Сърбия гръмнаха с новината, че местният специалист Младен Кръстаич е новият национален селекционер на България. Според информацията договорът между двете страни е подписан и Кръстаич ще започне работа официално начело на българския национален отбор от септември.

Той ще дебютира на 23 септември срещу Гибралтар, а три дни по-късно България гостува в Скопие на Северна Македония. България след първите четири мача в групата си от Лигата на нациите има спечелени само три точки.

Бомба от Сърбия: Ето кой е новият национален селекционер на България
Бомба от Сърбия: Ето кой е новият национален селекционер на България

Младен Кръстаич изведе Сърбия на Мондиал 2018 в Русия. Като наставник той е работил още начело на ТСЦ Бачка Топола и Макаби Тел Авив.

48-годишният специалист ще бъде 13-ият чужденец, който ще бъде национален селекционер на България. Точно половината от досегашните 12 са били начело на страната ни в годините преди Втората световна война, сочи анализ на колегите от "Мач Телеграф". 

Венци Стефанов: Кръстаич е добър избор, сръбската школа е доказана
Венци Стефанов: Кръстаич е добър избор, сръбската школа е доказана

И това е логично, защото футболът ни още "прохожда" в онези години. 100%-ово е аматьорски и сме имали крещяща нужда от опитни специалисти от чужбина, които да допринесат на играта на България.

Неслучайно и първият селекционер в историята също е чужденец – австриецът Леополд Нич. Първоначално залагаме на хора от най-напредналите по онова време страни в Европа – Германия, Австрия, Унгария и Чехословакия. Унгарската и чешката връзка остава силна и при комунизма, като върхът е ангажирането на едно от най-големите имена в професията през 60-те години – Рудолф Витлачил.

Лечков коментира варианта за Кръстаич и каза кой ще вземе решение
Лечков коментира варианта за Кръстаич и каза кой ще вземе решение

След неговото напускане през 1966-а близо 44 години нямахме чужденец начело на националния тим. В съвременната епоха сме имали само един – Лотар Матеус, който започна отлично – с победа като гост над Уелс в европейска квалификация, но с това се изчерпаха и всички хубави резултати при него.

Още от БГ Футбол

Виж всички