Росен Барчовски: Стоим като равни с най-силните отбори

Селекционерът на мъжкия национален отбор на България по баскетбол Росен Барчовски остана доволен от достойното представяне на "лъвовете" при поражението от трикратния европейски шампион Литва със 70:72 в зала "Арена Самоков". Ето какво каза наставникът на българския тим на пресконференцията след мача:

Сърцата България изпусна Литва насред Самоков
Сърцата България изпусна Литва насред Самоков

"Много се радвам, защото залата беше пълна. Това беше голяма победа за спорта в България. Горд съм от моите състезатели, защото те се бориха като мъже. Загубихме мача заради две-три микроситуации. Най-голямата причина бе, че бяхме уморени в края. Играхме с къса скамейка в мача, това беше мое решение. Това беше поет риск и поради това загубихме организацията в играта си. Поздравления за националния отбор на Литва. Аз обаче съм сигурен, че ще покажем добър баскетбол на ЕвроБаскет. След три дни в Сараево ще се борим да спечелим срещу Босна и Херцеговина.

През първото полувреме основните ни играчи - Везенков и Бост, можеха да получат повече почивка с повече смени, но заради натрупаните фаулове това не се получи. Вече във второто полувреме мачът е такъв, че реших, че не мога да рискувам с цената на умората. Сашо е прав - ние не можем да играем стандартния баскетбол на Евролигата и затова играем по-рисков такъв. От време на време има доста трудно изстреляни топки. Малко повече стои топката в Дий Бост, но стилът му на игра е точно такъв. Ако имаме време за подготовка и такива оспорвани мачове - нещата ще се променят. В нашето първенство нивото не е високо. 

21 България - Литва

Най-лесно беше да победим в Чехия. Не правим никаква трагедия, нито имаме някакви илюзии, че ако влезем в следващата фаза, ще се класираме за Световното. Разглеждам го от друга страна - възможността да играем още шест мача с отбори като Франция, Унгария и Черна гора. Ние стоим като равни с най-силните отбори. Това е постижение за този отбор и трябва да се гордеем с това. Страшно много съжалявам. Изпуснахме момента и допуснахме серия да ни изравнят. Със сигурност ще има някакви неща като грешки на отбора и грешни мои решения, но това е положението

Както се видя, за нас Везенков е уникален играч и изключителна класа и когато ни липсва, но ние и без него стоим добре. Проблемът с липсата на играчите е по-глобален и не е точно за нашия отбор. 

Ако агентите на младите играчи разбират от баскетбол, те трябва да им намерят отбори, в които да имат основна роля, и в които се води добър тренировъчен процес. Имат още какво да учат и още не са готови. Сега ще говоря и с играчите, и с техните агенти. Ще настоявам за това нещо. Пейката ги унищожава. Националният отбор не е мястото, в което един играч може да се развива. 

Везенков: Разочароващо е, но продължаваме да се борим
Везенков: Разочароващо е, но продължаваме да се борим

От много години няма ЦСКА, много време ги няма Славия, Локомотив, Академик. Само Левски крета. Малко като се вдигне нивото и конкуренцията, да се появят силни играчи... Видяхте какво стана тук в залата - не можехме да дишаме даже. Същото ще стане и в "Арена Армеец", защото баскетболът е много хубав спорт. Хората искат отбор, който се бие и по-добри играчи. Те веднага ще напълнят залата. София е с потенциал да я напълни с 10 хиляди. 

Мен най-много ми се искаше да произведем някой, който да е конкурентен на Дий Бост, за да не търсим натурализация на чужденец. На този етап това не се случва. Ще работим по най-бързия начин. Мен ми се ще не един, а двама. Той играе един страхотен сезон и ние му се молим да дойде, караме го да пристига от Америка и да се напъва като говедо, с извинение. Сега да се прибере, след 20 дни пак да дойде тук за подготовка. Той пари си изкарва, не е за слава, много е трудно. По-лесният вариант е да намерим заместник - един или двама. По-трудният е да произведем такъв

Мачът с Босна ще е труден, но не можем да се предаваме. Подарък няма да им направим, ако ще бият, нека си вземат мача сами. Ние няма да им подарим", заяви Барчовски.

Снимки: Владимир Иванов

Още от Баскетбол

Виж всички