Историческо: жена ще ръководи мачове в Серия "А"

Историческо: жена ще ръководи мачове в Серия "А"

Мария Соле Фериери Капути ще бъде първата жена-футболен съдия, която ще ръководи мачове в италианския елит Серия "А". 31-годишната Капути влезе в ранглистата на най-добрите италиански арбитри от следващия сезон.

Тя вече има опит с отбори от Серия "А", след като през миналата година ръководи срещата на Каляри и Читадела за Купата на Италия. Във въпросния двубой тя отмени три попадения, но само едно предизвика негодувание на терена и по трибуните. Капути започва да надува свирката по терените преди седем години, а само две по-късно скача в третото ниво – Серия “Ц”. Сега вече може да се похвали, че прогресът й е стигнал и до Серия "А". Също така тя ръководи мачове и в Серия “Б”, където дебютира заедно с Мария Марота.

“Това е един прекрасен момент за футбола, за футболното съдийство. Също така ни носи удовлетворение от свършената работа и е едно доказателство за мястото на жените в нашия спорт", заяви Алфредо Тренталандже, председател на Съдийската комисия на Италианската федерация по футбол (FIGC). “Разбира се, новината за промоцията на Мария Соле в Категория Елит на италианските съдии, е исторически момент. Но мястото й тук не е привилегия или даденост поради нефутболни причини, а реалната награда за нейните труд и последователност”, каза още Тренталандже.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите мачове от италианските Serie A и Coppa Italia, на живо, в ефира на MAX Sport 3.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти