Лекарят на руснаците заяви, че Камила Валиева не е взимала допинг

Лекарят на руснаците заяви, че Камила Валиева не е взимала допинг

Лекарят на руския национален отбор по фигурно пързаляне Филип Швецки коментира допинг скандала с фигуристката Камила Валиева, който се разигра на Зимната олимпиада в Пекин 2022.

"В историята с Валиева не може да става и дума за допинг, тъй като тя не е приемала лекарства, които изкуствено да подобряват нейните спортни постижения. Като цяло, понятието "допинг" поради многото спекулации, скандали, раздухани от пресата, влезе в употреба и очевидно е загубило истинското си значение за широката общественост", каза той през руските медии.

"В общественото съзнание веднага възниква образът на културист, който унищожава здравето си чрез увеличаване на мускулната маса. Но фигурното пързаляне не е бодибилдинг. Използването на понятието "допинг" по отношение на фигуристите е неправилно, няма допинг за фигуристите. И дори да съществуваше, при сегашната система на контрол използването му е глупост", добави Швецки.

Световната антидопингова агенция (УАДА) очаква Руската антидопингова агенция (РУСАДА) да приключи разследването си по случая срещу Валиева до 8 август.

Треньорът на Камила Валиева отново в центъра на скандал, този път в Русия
Треньорът на Камила Валиева отново в центъра на скандал, този път в Русия

В края на декември Валиева даде допинг тест, който беше изпратен в акредитирана от УАДА лаборатория в Стокхолм. През януари фигуристката участва на Европейското първенство в Талин, където спечели титлата. На 7 февруари, заедно с други руски фигуристи, тя завоюва златния медал от Олимпийските игри в Пекин 2022 в отборната надпревара. В същото време всички други резултати от допинг тестовете, взети от рускинята след 25 декември, са отрицателни.

На 8 февруари Стокхолмската лаборатория съобщи, че в пробата на Валиева от 25 декември е открит забраненото вещество триметазидин, което попада в класификацията S4 на списъка на УАДА (хормони и метаболитни модулатори). Използва се за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания чрез нормализиране на енергийния метаболизъм на клетките. Лекарството не оказва влияние върху резултатите на спортистите, но употребата му е забранена.

WADA не планира да изключи веществото от пробата на Валиева от списъка със забранените
WADA не планира да изключи веществото от пробата на Валиева от списъка със забранените

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти