Хорнър: Формула 1 ще катастрофира заради тавана на бюджетите

Хорнър: Формула 1 ще катастрофира заради тавана на бюджетите

Шефът на Ред Бул във Формула 1 Кристиан Хорнър отново предупреди, че заради инфлацията, част от отборите в световния шампионат няма да се справят с бюджета от 140 милиона долара, с който разполагат за този сезон.

От Ферари и Макларън вече признаха, че най-вероятно ще прескочат този таван заради увеличените разходи и част от отборите усилено настояват да се постигне някакво споразумение с ФИА по въпроса. Шефовете на Формула 1 и ФИА обявиха, че работят по намирането на решение на кризата, но не всички отбори са съгласни на това – основно по-малките тимове, които нямат пари, за да се доближат до тази граница от 140 милиона долара.

Заради този спор и неяснотите относно тавана на бюджетите някои отбори забавиха планираните подобрения по колите и така отложиха разходите си за по-късен етап от сезона.

Сега Хорнър обясни, че ако не се стигне до споразумение относно надхвърлянето на тавана на бюджетите някои отбори ще бъдат принудени да уволняват свои служители или да им намаляват заплатите.

„Мисля, че това ще е катастрофа за Формула 1, тъй като хората ще понесат тежък удар заради нещо, което не е в техния контрол. Тук има морален проблем, с който трябва да се справим. Знам, че във ФИА обсъждат този проблем, заедно с Либърти Медия, тъй като никой не очакваше инфлацията, която имаме тази година”, обясни Хорнър.

Очертава се компромис за тавана на бюджетите
Очертава се компромис за тавана на бюджетите

Според Хорнър, Мерцедес и Ферари имат по-сериозни проблеми с тавана на бюджета, тъй като за тях работят повече хора. Освен това, той прогнозира, че дори отборите от средата на класирането няма да могат да се вместят в тези 140 милиона долара, което ще покаже колко е сериозен проблемът.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти