Злато, сребро и бронз за кану-каяка от Евро 2022

Злато, сребро и бронз за кану-каяка от Евро 2022

Националите ни по кану-каяк се върнаха с пълен комплект медали от европейското първенство за юноши и девойки , младежи и девойки до 23 г. Белград.

Йоана Георгиева ликува с европейската титла на 200 м каяк, като прекоси финала за 40,073 сек. Среброто остана за италианката Ирене Бела – 41,173 сек, а бронзът взе словенката Мия Медвед (41,227).

Златото на 20-годишната видинчанка е първото за женския ни каяк от времената на славната Ваня Гешева, която доминираше през 80-те години и остава в историята ни с пълен комплект отличия от една олимпиада – Сеул 88г.

Йоана имаше всички шансове да повтори успеха си и на 500 м. Тя бе лидер в първите метри, но водорасли се оплетоха в рула лодката, което я забави и тя финишира девета. Така възпитаничката на Цветан Иванов подобри класирането си от миналата година, когато бе 9-а на 500 м на европейското първенство в Познан, а след това се класира 5-та на 500 м и 6-та на 200 м на световното в Португалия.

Радослав Стефанов и Веселин Вълчов със сребро на Евро 2022 в Белград
Радослав Стефанов и Веселин Вълчов със сребро на Евро 2022 в Белград

На двуместен каяк 1000 м Радослав Стефанов и Веселин Вълчов се окичиха със сребро в Белград. Дуетът преодоля дистанцията за 3:16,588 мин. Шампиони станаха италианците Джовани Пенато и Лука Мигуалу – 3:14,288 мин. През 2021-а талантите ни бяха трети на европейско в Познан.

Колекцията в сръбската столица допълни Преслав Георгиев с бронза на 200 м кану – 39,712 сек. Първи е испанецът Пабло Грана – 38,419 сек, а втори полякът Норман Зезула (39,352).

На първенството България бе с 18 състезатели, които се класираха в 11 А финала. “Тези момчета и момичета са истински герои, защото започнаха подготовка едва през март заради липса на финансиране”, каза старши треньорът Милко Казанов.

Едва в края на месец април федерацията подписа договор със спортното министерство, като средствата бяха намалени с близо 153 000 лева без да бъдат дадени обяснения на председателя Николай Бухалов каква е причината за „орязването“ на бюджета. А резултатите през 2021-а, бяха по добри в сравнение с предходните години, като националите печелят 3 медала от големи първенства и имат множество класирания в „А“ финали.

„Освен че водим битки на международната сцена, сега се налага да водим такава и за запазване на базата ни в Герман, която ползваме вече 37 години, и където се съхранява цялата материална част на федерацията“, уточни наставникът.

Намеренията на спортното министерство е да прекрати предсрочно договора, заради неспазване на малка част от инвестиционен план, който не бе изпълнен заради пандемията, за което НСБ е информирана своевременно и във федерацията е получено съгласието им, това да се случи до 2025-а. Договорът с НСБ за базата е до 2028 г.

Все пак БФ Кану-каяк, очакват спортното министерство да прояви разбиране, тъй като федерацията няма къде да съхранява такъв обем от материална част на друго място.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти