Григор Димитров прегази и втория си съперник на "Ролан Гарос"

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров удължи най-убедителното си в кариерата начало на “Ролан Гарос”, разгромявайки и втория си съперник - Борна Чорич - с 6:0, 6:4, 6:3 за 1 час и 51 минути игра.

При положение че в първия кръг топ ракетата ни размаза Маркос Хирон с 6:1, 6:1, 6:1, то той за първи път в професионалното си битие се класира за третия кръг в Париж след само десет загубени гейма.

В следващата фаза противник на Гришо ще бъде 15-ият поставен в основната схема Диего Шварцман, който осъществи драматичен обрат от 0:2 до 3:2 сета по-рано днес срещу Жауме Мунар и изкара на корта 3 часа и 50 минути. Само днешната “смяна” на аржентинеца е била по-дълга и изтощителна от двата мача на Димитров до момента в турнира, взети заедно.

Победата днес на Григор продължава традицията той да прескача втория кръг на “Ролан Гарос” неизменно от 2012 година насам, когато в едва второто си участие в основната схема отстъпва на Ришар Гаске. Също така топ тенисистът ни прекъсна негативната поредица от отпадания на този етап в предишните турнири от “Големия шлем” - Australian Open 2022 и US Open 2021, като отдавна той не е имал поводи за усмивки като днешните в “мейджърите”. Както е известно, миналата година му се налагаше заради контузии да опропасти участията си в три от четирите най-големи сцени в тениса, а на “Уимбълдън” единствено нямаше физически проблеми, но нямаше късмет при жребия и отпадна в първи кръг от руския бомардировач Александър Бублик (играещ за Казахстан).

Както и след първата си победа в Париж миналата неделя, така и сега Григор отдели над 15 минути на зрителите на корта, за да се снима с тях и да им раздаде автографи.

Първи сет

Гришо спечели първата точка с атака на мрежата след форхенд по обратния диагонал, при която дочака грешка на съперника. Стигна се до 15-15 обаче при по-продължително разиграване от основната линия и пресилен удар с предната страна на ракетата на българина. Бекхенд в мрежата пък доведе до неприятна ситуация при 15-30, но първият сервис се притече на помощ и с насочване по диагонала в полето за предимство съотношението стана 30-30. Първият форхенд-уинър по обратния диагонал веднага след нов солиден начален удар бе достатъчен за 40-30, но Чорич демонстрира моментално позабравената класа на бекхенда си с уинър по правата за дюс. Хърватинът си заслужи брейк-бол с печеливш форхенд, дошъл след неубедително представяне от основната линия на Димитров. Той беше отразен с нов невърнат сервис в лявата половина на корта, а първият ас по правата от другат астрана осигури авантаж на Григор. Грешка от форхенд на Чорич сложи край на проблематичния първи гейм - 1:0.

Гришо не можа да вкара първия си форхенд-ретур (15-0), но после го направи и дочака грешка от тази страна на противника за 15-15. Бекхенд в мрежата на българина обаче направи резултата 30-15, а след това фантастичен форхенд с нетипична парабола стигна за 40-15. Същият удар, но около два метра в аут, намали преднината на Чорич на 40-30, а после фамозен ретур-уинър от бекхенд по правата на Димитров вкара гейма в дюс. Грешка от задната страна на ракетата на хърватина осигури първи брейк-бол на Григор и той се възползва от него с фантастичен лоб за 2:0.

Чорич сам си опропасти нелоша атака към мрежата, подготвена със серия дълбоки удари с всичка сила, като сбърка воле и изостана рано-рано с 30-0. Той обаче затвърждаваше предимството си в разигравания, при които топката се раздава в средата на корта - 30-15. Размяна на форхенди завърши с успех на българина след грешка на противника му за 40-15, а невърнат сервис направи още по-благоприятно цифровото изражение - 3:0.

Българинът се добра до първата точка на следващия гейм, провокирайки неточност с бекхенд на съперника. Изключителна къса топка от форхенд от средата на корта предизвика аплодисменти от публиката за 0-30 и Григор подушваше нов пробив. Великолепен минаващ бекхенд - марковото изпълнение - стана причина за троен брейк-бол в полза на Димитров, а първият бе отразен бързо със сервис-мрежа. Непредизвикана грешка от форхенд на Чорич направи резултата още по-благоприятен - 4:0.

Започнаха и камшичените форхенди от страна на Григор, който успяваше да ги осъществява с добра подготовка с крака за 30-15. Това бе едва втората точка, разиграна след негов втори сервис. Високото ниво на началния му удар му осигуряваше предимство до момента, но първата двойна грешка дойде за 30-30. Още една такава вече направи положението по-проблематично с шанс за пробив на съперника, но той беше неутрализиран с прекрасен форхенд-апроуч по обратния диагонал и завършващо воле на мрежата - дюс. Бекхенд в аут на Чорич донесе авантаж на Димитров и той впоследствие затвърди и втория си пробив с атлетично бекхенд-воле край филето, което матира съперника - 5:0.

279-ият в света пресили бекхенд по диагонала за 0-15, но пък Гришо бързо "върна жеста" със слайс в мрежата - 15-15. След хубав ретур българинът успя бързо да стъпи на основната линия и да контролира разиграването с форхенд, провокирайки отново противника да сбърка - 15-30. Ас номер едно по диагонала в лявата половина на Чорич се случи в подходящ за него момент - 30-30, но той веднага след това сбърка от задната страна на ракетата си и даде брейк-бол (сетбол) на Димитров. Форхенд в мрежата материализира "геврека" за бившия световен номер 12 - 6:0 за 29 минути.

Втори сет

Нов изящен форхенд-уинър с отскок по обратния диагонал зарадва феновете по трибуните и даде комфортен аванс на Григор от 30-0, а в следващата точка той разходи опонента си по ширината на корта и отново завърши с предната страна на ракетата си. Бекхенд в мрежата на Чорич завърши гейма на нула - 1:0, като досега в турнира Димитров бе загубил само три от разиграни 28 гейма.

Хърватинът разбираше постепенно, че не може да се надява на успех при размени от който и да е удар, като винаги той грешеше първи в по-продължителните. Благодарение на новите топки обаче той си осигуряваше предимство след сервиса и все пак с два уинъра успя да спечели първия си гейм в мача за 1:1.

Григор излезе на мрежата веднага след поредния си отличен сервис и завърши с форхенд-воле за 15-0, а после два невърнати начални удара направиха 40-0. Бекхенд далеч в аут от Чорич набързо промени резултата на 2:1.

Отново чудесен сервис по диагонала в полето за равенство не беше върнат от съперника и Чорич се самонадъха с реплики и жестове. Хубаво контрапие от негова страна бе подплатено с форхенд-уинър за 30-0, а ас по правата го доближи съвсем до спечелване на гейма. Прекрасен бекхенд-уинър по правата на Димитров напомни за класата и съотношението на силите (40-15), а веднага след него дойде и печеливш форхенд по късия диагонал за 40-30. За съжаление, вместо да се стигне до обрат, Григор прати топката в мрежата с предната страна на ракетата си и Чорич оцеля за 2:2.

Хърватинът повиши значително нивото си в следващото разиграване и го спечели с изящна къса от форхенд (скуош-удар), но Гришо не се притесни и веднага атакува мрежата след сервиса си за 15-15. Невърнато подаване помогна за 30-15, а бекхенд в аут на Чорич направи 40-15. Още една топка, непрехвърлила филето от ракетата на хърватина, беше достатъчна за край на гейма и 3:2. 

Димитров имаше предимство във всякакъв тип разигравания, освен в единственото, продължило с повече от 9 удара до този момент. Съперникът му пък не можеше да намери постоянство в изпълненията, макар и да влагаше несравнимо по-голям риск. Една от редките неточности от форхенд на Григор досега обаче даде аванс на противника му от 30-15, а нов неуспешен ретур стана причина за 40-15. Поредният унищожителен бекхенд по правата на българина намали изоставането му до 40-30, но (за съжаление) последвалият се оказа в мрежата като финал на едно дълго разиграване (29 удара) от основната линия - 3:3.

Една от редките непредизвикани от форхенд на Гришо го постави в ситуация 0-15, но серия от вълшебни бекхенди завърши с кинжален такъв по правата за 15-15. Провокирано сбъркан удар със задната страна на Чорич доведе до 30-15, но отново сгрешен форхенд на българина възстанови интригата при 30-30. Добра комбинация с излизане на мрежата веднага след сервис послужи за 40-30, но хърватинът блесна с прекрасна къса - дюс. Размяна на бекхенди завърши с успех за Гришо и гейм-бол в негова полза, макар досега в този сегмент да не бе разчитал на първия си сервис. Вторият се оказа невърнат и бившият номер 3 поведе отново с 4:3.

Процентът на начален удар на Чорич продължи да се повишава и той регистрира нови два неотразени такива за 30-0 без игра, но после Григор го "извика" на мрежата и го размина с майсторски бекхенд. Фантастична защита на българина му позволи да дочака грешка от съперника, след като го бе принудил да играе по къс диагонал - 30-30. Димитров бе разходен до ширината на корта и изчакан да сбърка за 40-30, а още един ас по правата в полето за предимство изравни резултата на 4:4.

Форхенд в мрежата на Гришо направи 0-15, но веднага компенсацията дойде под формата на ас по правата в лявата страна за 15-15. Изненадващо или не, този път българинът спечели разиграване с типично надблъскване чрез удари по средата на корта, като матира опонента си с форхенд по обратната права за 30-15. Перфектната постройка на размените от страна на Димитров продължи и той отново наложи преимущество с навременно излизане към мрежата и безмилостно бекхенд-воле. Вместо да приключи и гейма със смача си, българинът трябваше да прави допълнителни удари и сгреши с обратния си такъв за 40-30. Магически минаващ бекхенд от много сложна позиция осигури аванс от 5:4 ма Григор в този решителен момент от сета.

Чорич натисна съперника по бекхенда с агресия и постоянство, за да провокира грешка за 15-15, след което направи четвъртата си успешна къса топка в мача досега за 30-15. Сбъркан форхенд на хърватина направи 30-30 и интригата се запази, а още една такава неточност доведе до сетбол. Той беше обаче отразен с много качествен кик-сервис по диагонала в полето за предимство и пресилен последвал форхенд на Григор. Бекхендът на българина издържа в следващото разиграване и принуди съперника да извърши неточност за още един сетбол, който вече беше материализиран чрез форхенд далеч в аут на Чорич - 6:0, 6:4 за 75 минути.

Трети сет

Григор се възползва от около 7-минутен медицински таймаут, но се върна в добра кондиция и взе лесни първи две точки практически без много игра. За 40-15 пък той трябваше да демонстрира атлетизъм и добра контраатакуваща игра с форхенд, която му донесе успех. Двойна грешка дойде в един от подходящите за това моменти за 40-30 и геймът беше приключен с бекхенд по правата, който Чорич не можа да върне - 1:0.

Гришо практически "извика" съперника на мрежата с къс ретур и го задмина с великолепен форхенд по правата за 0-15, но после и хърватинът заслужи аплодисменти с две поредни отлични изпълнения. Два невърнати сервиса набързо осигуриха на Чорич спечелване на гейма за 1:1.

Добър кик-сервис бе последван от форхенд-уинър с отскок на Гришо за 15-0, но впоследствие той не осъществи добра къса и прати в мрежата опита си за минаващ бекхенд (15-15). Невърнат сервис за 30-15 бе последван от изумителен минаващ удар (докато прави шпагат) със задната страна на ракетата, при който дори хърватинът вдигна безпомощно ръце. Излизане на мрежата след подаването бе достатъчно за повеждане с 2:1.

279-ият в света сбърка непредизвикано форхенд за 0-15, а после отново пресили в стремеж да смени посоката - 0-30. Грешка от другата страна на ракетата на Чорич осигуриха троен брейк-бол на Димитров, първият от които беше отразен с разхождане на съперника по ширината на корта, чак до паната. Българинът не се подготви адекватно за бекхенд по диагонала в следващия момент и го прати в мрежата за 30-40, но след това хубав ретур провокира Чорич да сбърка форхенд - 3:1.

Слайс от бекхенд прати топката ниско в краката на излезлия напред хърватин и той не можа да прехвърли мрежата за 15-0, а после невърнат сервис на Гришо му даде още по-добър аванс. Комбинация от форхенд по правата веднага след отличен начален удар допринесе за 40-0, а печеливш удар с предната страна край филето затвърди пробива - 4:1.

Григор не намери очертанията на опразнената права с форхенда си в следващия момент, търсейки завършване на добре изграденото разиграване - 0-15, но пък съперникът му го "зарадва" с грешка от този тип удар за 15-15. Магически минаващ бекхенд с максимално разтягане вдигна публиката на крака и отново осигури предимство на Димитров, но той сам си спря инерцията с непредизвикано сбъркан форхенд за 30-30. Уинър от предния удар на Чорич пък донесе обрат и той се справи със спечелването на гейма за 4:2.

Хитро и находчиво решение за смяна на ритъма на следващото разиграване с къса топка донесе успех на Гришо за 15-0, а после съперникът му прекали с агресията от форхенд и съотношението стана 30-0. Куриозна ситуация с изпълнение на сервис и изхвърчане на ракетата на българина донесе повече усмивки, отколкото притесненя, защото той дори завърши гейма с невърнат начален удар и ас за 5:2.

Димитров прати в аут форхенд за 15-0, а Чорич два поредни пъти намери линията с дълбоки удари от тази страна на ракетата и заслужи да дръпне с 30-0. Невърнат сервис му донесе три гейм-бола и същото упражнение беше достатъчно за 5:3.

Непредизвикано сбъркан форхенд с висока парабола по обратния диагонал на българина дадоха "фалстарт" на решителния за него сервис-гейм, но веднага и хърватинът направи неточност с тази страна на ракетата си - 15-15. Подаване-форхенд беше успешна комбинация за 30-15, а още един уинър по такъв начин веднага след началния удар осигуриха два мачбола на Гришо. Невърнат сервис приключи убедителната победа и затвърди прекрасния старт на "Ролан Гарос" - 6:0, 6:4, 6:3 за 1 час и 51 минути игра.

Гледайте всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти