Николай Желязков: Ако играем добре, ще постигаме добри резултати

Мъжкият национален отбор на България победи Испания с 3:1 гейма в първата контрола между двата тима, която се игра в „Арена Вършец“. Приятелските мачове са част от подготовката на „лъвовете“ за старта във Лигата на нациите. Утре (18 май) предстои втората приятелска среща между двата тима във Вършец. Новият селекционер на тима Николай Желязков коментира след победата, че ако играят добре, ще постигат добри резултати.

България с победа над Испания в първата контрола при дебюта на Ники Желязков 🏐
България с победа над Испания в първата контрола при дебюта на Ники Желязков 🏐

"Много е важно, че спечелихме в тази първа контрола. Трябва да търсим победите, да направим всичко възможно да се поздравим с успех. Манталитет се игражда само с победи. Още сме тежки, не сме в най-добрата си кондиция. Обемът от работа е много голям. В този подготвителен период още нямаме бързината, взривната сила и скоростта на придвиждаме, която търсим. Не сме на нивото, на което тряба да бъдем. Но това е нормално. Важното е да има настроение, това е начина за работа. А такова има. То витае в отбора от самото начало и това е много радостно", коментира Желязков пред Sportal.bg и Sportal TV след мача.

"Отборът на Испания започна без никакви грешки. Ние започахме малтко стегнато и направихме много грешки, но това е нормално. Играхме по-притеснено, но след това момчетата се освободиха от напрежението и заиграха по- добре. Тези контроли са за това, да видим състезателите на какво ниво от подготовката са, защото много от момчетата бяха резерви в своите клубни отбори. Има нужна от търпение от тяхна страна и от наша, за да се получават нещата. Смятам, че беше много позитивна тази контрола. Можем да бъдем доволни от показаното днес", каза още селекционерът на България.

Попитан дали мачовете срещу Испания биха повлияли добре на самочувствието на младите български състезатели, той отговори: "Не си мислете, че съставът на Испания е слаб, никой не бива да си мисли, че едва ли не това е отбор, хванат от гората. Това е наистина сериозен състав, един от добрите в Европа, играе в Златната лига. В момента тръгваме от една позиция, която за мен не е лоша. Има какво да се желае със сигурност, но смятам, че трябва да бъдем доволни и от старанието, и от показаното за момента от момчетата."

Желязков е много доволен от договорените проверки по време на подготовката за Волейболната лига на нациите, като отчете само един непредвиден минус. "Направихме програма, която следваме. Проблемът в подготовката, който ни дойде, е, че CEV в последния момент направи квалификация за Европейско първенство за младежите, която в момента ще играе отборът на Найден Найденов. За съжаление, не успяхме да използваме някои от момчетата, които са в неговия отбор. Денис Карягин малко го разделихме между нас и отбора на Найден."

"От друга страна смятам, че мачовете от нашата програма - сега играем два с Испания, след което играем с европейския шампион Италия и европейския вицешампион Словения. По-добри контроли от това надали някой може да си представи, че може да има. Тези мачове са много хубави. В тези две седмици ще може да ползваме и Мартин Атанасов, и Алекс Николов, който вече е в България и ще се присъедини към лагера. Нашата цел е Волейболната лига на нациите", заяви селекционерът.

"Моята цел във всеки ден от ежедневието ми е как да накараме този отбор да играе по-добре. Да играем по-добре във всеки елемент, да играем като отбор, да играем по-добър волейбол. Нормално е от федерацията да ни поставят високи цели. Ние не може като отбор на България да имаме за цел оставане във Волейболната лига на нациите, хубаво да имаме високи цели. Ние като щаб и отборът сме си поставили високи цели. За да стигнем далече, трябва да си поставяме такива цели. Това е глад от всички да направим нещо голямо", каза още Николай Желязков.

За финал той изказа благодарност към хората във Вършец, изпълнили залата и зареждащи отбора с позитивна енергия. "Те наистина направиха празник. Винаги е зареждащо, когато виждаш блясък в очите на деца и такова топло отношение от всички. Хората в града ни показват голямо любов - когато се разхождаме в центъра, винаги усещаме отношението им. Това зарежда всички. Голямо благодаря на тези хора. Дават ни голяма енергия", каза Николай Желязков.

Гледайте най-вълнуващите волейболни двубои от Лигата на Нациите (мъже и жени), на живо, в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички