Даниел Ангелов: Работата ни дава резултати и смисъл да продължим

Даниел Ангелов: Работата ни дава резултати и смисъл да продължим

Даниел Ангелов е национален треньор и отговорник отдел спорт в Българската федерация по тенис. Той притежава най-високата треньорска квалификация в ITF. Ангелов даде специално интервю за сайта на Българската федерация по тенис. В него той говори резултатите на младите ни таланти от началото на годината и за бъдещите планове на федерацията.

- Годината започна със страхотни резултати за младите български тенисисти. Янаки Милев стана втори на турнира от първа категория на ITF в Пловдив. 15-годишната Елизара Янева спечели титлата, а Адрияно Дженев стана шампион по двойки и спечели второ място на сингъл на турнира от втора категория в Хасково. Как ще коментирате тези резултати?

- На първо място искам да поздравя нашите юноши и девойки за прекрасните резултати, които постигнаха на пролетните международни турнири в България. Резултатите на Янаки и Елизара са наистина впечатляващи. Усилията които полага Българската федерация по тенис да осигури максимално добър календар за родните състезатели пък започва да се увенчава с успех. От това което съм наблюдавал от Янаки Милев виждам, че той се подготвя по един изключително добър начин. Той много трудолюбив на корта и това дава своите резултати. Трябва да отбележим, че Пол Макнами, които е изключително добър приятел на българския тенис, също помага на Милев. Елизара показа, че имаме три страхотни девойки в тази възраст – Елизара, Йоана и Роси. Янева успява да затвърди, че е сред най-добрите в този набор. Постигна страхотни резултати в Пловдив и Хасково. Искам специално да поздравя Серафим Грозев, който работи с Дженев и Янева и е свършил страхотна работа и с двамата. Резултатите сами по себе си го показват. Българската федерация изпрати преди турнирите в България Елизара на подготовка в Академията на Муратоглу. Тя се е възползвала изключително добре от тази възможност и резултати не закъсняват. Стратегията двата поредни турнира в Пловдив и Хасково да бъдат един след друг е много добра и трябва да продължи. Състезателите успяха да наградят. Доказателство е Адрияно Дженев, който спечели второ място на сингъл и титла на двойки. Елизара пък игра полуфинал в Пловдив и после спечели турнира в Хасково. Дженев, Милев и Янева са дългогодишни национали на България. Резултатите доказват, че БФТ винаги е полагала грижи за добрите си състезатели. Това става с участие в различни програми, със субсидиране за пътуване на турнири в чужбина, предоставяне на уайлд карти и организиране на международни турнири в България. Федерацията винаги се е опитвала да обгрижва тези състезатели. Аз съм радостен, че нашата работа дава резултати и ни дава смисъл да продължим така. Имаме и други млади и перспективни състезатели, които показват добри игри и резултати. Да не забравяме, че по-рано през годината Денислава Глушкова игра четвъртфинал на Australian open. Имаме изключителни млади таланти. Не искам да споменавам имена за да не изпусна някого. Като цяло съм оптимист за бъдещето на българския тенис. Надявам се всички да направят добър преход от юношеското към професионалноно ниво. За съжаление няма как да помагаме на всички с ресурсите които имаме, но на тези които показват резултати и потенциал БФТ винаги се стреми да помага. Разбира се няма как да се сравняваме с най-големите нации в тениса, но това което имаме като възможности го правим за състезателите.

През тази година отново успяхме да надградим и да увеличим бройката на детско-юношеските международни турнири в България. Това става възможно с голямата помощ на клубовете домакини. Искам да благодаря за тяхната подкрепа и партньорството ни заедно. Когато има симбиоза между федерация и клубове нещата се случват по един много добър начин.

- Да погледнем към близкото бъдеще. През следвщата седмица България ще бъде домакин на турнир от първа категория на Тенис Европа. Какви тенисисти да очакваме на този турнир?

- През следващата седмица на кортовете на ТК „Авеню" в Бургас ще се проведе турнира до 14 г. от първа категория на Тенис Европа. Там традиционно очакваме да участват най-силните състезатели от Европа. Точно на този турнир през миналата година Александър Василев успя да победи №1 в ранглистата при юношите. Тази година имаме доста силен представител при момчетата в лицето на Иван Иванов. Тео Давидов, който живее в САЩ, но е българин провежда подготовка тук и проведе тренировки на БНТЦ. Той е един от най-големите и перспективни таланти в световен мащаб. БФТ изпрати специална покана на Тео да участва в турнира. Ще имаме възможност в Бургас да видим и още едно наше дете което живее и тренира в чужбина в лицето на Аннабел Христова. Надявам се Христова да вземе участие и на лятното държавно първенство, което играе огромна роля при определяне на националните отбори. Нашите партньорства не спират само до ниво клубове и състезатели. Провеждаме политика с нашите съседски федерации. Мога да дам за пример Румъния. През тази седмица има турнир от първа категория в Букурещ. Там част от родните ни таланти участват. Така се получават две много добри седмици за българските тенисисти.

- В края на месеца ще се проведе и общо събрание на Българската федерация по тенис. Какви ще са основните теми на това събрание?

- На него ще бъде представен отчет на федерацията. Ще бъдат разисквани дейностите с които се занимава БФТ. От началото на годината започнахме и комуникация с родителите, които са едно много важно звено за тениса. Проведохме редица срещи с тях. Целта е да можем да чуем всички гледни точки. Да сверим часовниците си и да видим как можем да станем по-добри. Истината е ,че всички сме в една лодка и нещата може да се случват само ако има комуникация между всички. Когато има обща кауза като развитието на българския тенис и нашите деца трябва всички да гледаме в една посока. Общото събрание ще бъде форум на дискусия и се надявам то да мине под знака на това - как може всички да обединим сили за да може нещата да се случват по-добре. Убеден съм, че най-важното нещо е да има екипност. Да може да извличаме най-доброто от всеки за да може да нещата да са трайни и устойчиви.

Гледайте всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти