Новият треньор на сестри Стоеви Константин Добрев: Надявам се да се задържа по-дълго в този екип

Трикратните европейски шампионки на двойки жени по бадминтон Габриела Стоева и Стефани Стоева работят с нов старши треньор от началото на годината. Това е бившият национал на България Константин Добрев.

В екипа на сестрите е и Янислав Петков, който е техен физиотерапевт и кондиционен треньор.

"Познавам ги от деца. Те постигнаха трите си европейски титли с трима различни треньори, което показва, че са гъвкави и приемат промените. Надявам се да се съдържа по-дълго в този екип. Най-важно за нас е възстановяването, а не след това да лекуваме травми", каза Добрев.

Той е притеснен, че в зала "Европа" става все по-тясно, а за подготовката на състезателите трябва спокойствие. Освен това там вече има стена за състезателно катерене, а използваното веществено "талк" пречи на дишането на бадминтонистите.

"Много е радостно, че по време на подготовката нямаше конфликти, а на Европейското първенство всички показаха психическа стабилност. Спортната зала, в която работим става все по-тясна, а на нас ни трябва спокойствие", добави той.

Добрев вече 20 години работи като треньор, но сестри Стоеви са първите състезатели от световна класа, които подготвя.

"Работил съм 20 години като клубен треньор, а сега се опитвам да наваксам с новостите. Хубавото е, че по време на турнирите в чужбина правим спаринги с жени двойки, защото в България няма конкуренция в тази дисциплина и тренираме срещу мъжете", коментира още Добрев.

Според него разликата сега със сестри Стоеви е, че просто се намира в "светлините на прожекторите".

Президентът на БФБадминтон Володя Златев каза на днешната пресконференция, че бюджетът на централата е подобен на миналата година, но те ще се стремят да намерят спонсори.

"С този бюджет е гарантирано обезпечаването на сестрите. Ще ни трябва финансиране за другите състезатели. Много е важно обаче, че Министерството на спорта e одобрило програмата "Децата и бадминтона", в която участват 34 клуба от страната", допълни Златев.

Част от националите, които участваха на шампионата на Европа в Мадрид, заявиха, че са доволни от представянето си.

За Илиян Стойнов и христомира Поповска това беше дебют на подобен форум.

"За мен беше първо Европейско първенство. На сингъл не се представих според очакванията. Но това все пак беше опит за мен. На смесени двойки заехме девето място, което не е никак лошо", каза Поповска.

"Европейското първенство ми показа какво е на големите състезания. Беше добър опит. Не мисля, че изоставаме много в игрово отношение", добави Стойнов.

"Загубих в първия кръг от представител на дания. Взех си някои поуки, къде трябва да се подобря. Надявам се на Световното първенство да се представя по-добре и да имам по-хубав жребий", каза Даниел Николов.

Иван Русев игра на мъже двойка с Илиян Стойнов.

"За двамата това беше първо Европейско първенство като двойка. Отскоро играем заедно. Стараем се да напаснем характерите си. Следващите четири седмици ни предстоят четири турнира в Словения, Чехия, Австрия и Италия. Надявам се да вземем квота за Европейските игри. Ще се боря и на сингъл, аз се връщам след две операции на коляното", добави Иван Русев.

Следващата седмица националите ще участват на турнир в Марибор (Словения).

Снимки: Start-photo

Още от Други спортове

Виж всички