БФБадминтон връчи почетни плакети на трикратните европейски шампионки на двойки жени Габриела Стоева и Стефани Стоева

БФБадминтон връчи почетни плакети на трикратните европейски шампионки на двойки жени Габриела Стоева и Стефани Стоева, които завоюваха титлата в Мадрид на 30 април. Президентът на централата Володя Златев награди още треньорът на сестрите Константин Добрев и физиотерапевтът Янислав Петков.

"Благодаря от името на федерацията на целия екип на националния отбор. Сестрите са в топ форма и в момента са сред трите най-добри двойки в света. С новия треньор показват възходяща тенденция. Те и целият национален отбор сега са като едно семейство, тренират заедно и резултатите се виждат. Искам да благодаря на Министерството на младежта и спорта, има е добро сътрудничество и се надявам занапред да продължим да работим прозрачно в името на българския спорт", каза Златев.

Габриела Стоева и Стефани Стоева заявиха, че са щастливи от спечелената трета титла.

"Отстрани можеше да изглежда, че лесно ще спечелим първото място, но за нас не беше така. Ние си бяхме поставили за цел тази трета титлата и затова имаше известно напрежение. Но ние си бяхме казали, че няма да се поддаде, а ще се наслаждаваме на корта. И затова се радваме, че спечелихме и то без загубен гейм. Показахме по-добра игра. Новият треньор все още балансира между нас, защото ние като сестри доста се караме. Като се върнахме в България вече намерихме спокойствие, което търсехме от доста време. Миналата година имахме застои, бяхме се загубили по пътя, но вече сме доста спокойни", коментира Габриела Стоева.

Сестра й Стефани добави, че двете доста са израснали след всяка спечелена титла.

"На това Европейско първенство се борихме много", каза тя.

Старши треньорът на националния отбор Петя Неделчева заяви, че българските състезатели са се представили добре на Европейското първенство.

"Реално от началото на годината подготовката е формирана да върви заедно. Всеки си има индивидуален план, индивидуален треньор, но сме заедно. Европейското първенство беше доста добро за всички български състезатели. от сестри Стоеви очаквахме титла и те си я защитиха. Мария Мицова е девета при жените. Тя и Даниел Николов при мъжете можеха да спечелят срещите си, но просто не си повярваха. Смесената двойка Христомира Поповска и Илиян Стойнов също са девети. те рядко тренират заедно, защото Христомира се подготвя във Франция и реално се виждат само на състезанията", каза Неделчева.

Тя разкри, че засега квоти за Световния шампионат през август имат Линда Зечири, Даниел Николов и сестри Стоеви. България няма да има шанс да се бори за още състезатели.

Линда Зечири пропусна Европейското първенство, след като е заявила, че не е в добра форма. Все още не се знае дали тя ще участват на шампионата на планетата.

"Относно Линда Зечири нямаме информация за нейната подготовка. Сестри Стоеви сега имат турне в Азия, четири турнира, другите състезатели ще играят на турнири в Европа. Това са плановете. Искам да благодаря на федерацията, че въпреки препятствията с финансирането успяха да осигурят средства за подготовка и турнири", добави Неделчева.

За Мария Мицова първенството в Мадрид беше първото голямо състезание след тежка контузия на глезена.

"Имах три турнира преди Европейското, което беше първото по-голямо състезание за мен след контузията. Отидох без сериозни очаквания, а да проверя дали глезена ми е здрав. Основната ми цел е класиране за Игрите в Париж 2024. Доволна съм от победата срещу испанката, във втория кръг беше лесно, а в третия можех да спечеля. Надявам се следващият път това да се случи", заяви Мицова.

 Снимки: Start-photo

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти