НХЛ обяви тримата финалисти за най-добър вратар

НХЛ обяви тримата финалисти за най-добър вратар

Якоб Маркстрьом, Юси Сарос и Игор Шестьоркин са тримата финалисти за трофея "Везина" за най-добър вратар през сезона в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ), обявиха от организацията днес. Генералните мениджъри на 32-та клуба ще изберат победителя преди финалната серия.

Маркстрьом завърши редовния сезон с баланс 37-15-9 (победи, загуби и загуби след продължение) в 63 мача за Калгари Флеймс, записвайки и девет шътаута (без допуснати попадения). Той е на трето място в класацията за получени голове средно на мач (2.22) и на трето по процент спасявания (92.2).

Флеймс спечелиха Тихоокеанската дивизия и ако Маркстрьом спечели приза "Везина", той ще бъде вторият вратар на отбора с подобно признание след Мика Кипрусоф през 2006.

Сарос завърши първи в НХЛ по изиграни мачове (67) и двубои като титуляр (67), записвайки баланс 38-25-3. Той е трети по победи, шести по мачове без допуснат гол (четири), осми по процент спасявания (91.8 процента) сред вратарите с поне 20 двубоя и 15-и по средно получени попадения (2.64). Сарос също така е втори по брой изстрели към вратата (1934) и първи по прекарано време в игра (3931:23 минути).

Сарос помогна на Нешвил да спечели втората уайлдкард квота в Западната конференция и ако получи наградата, той ще бъди вторият страж в историята на Предатърс с подобно признание. Първият бе Пека Рине през 2018.

Шестьоркин, чиято резерва е руският национал с български корени Александър Георгиев, завърши 53-те си мача (52 като титуляр) за Ню Йорк Рейнджърс с баланс 36-13-4. Той води в НХЛ по голове средно на мач (2.07) и процент спасявания (93.5), а освен това е трети по шътаути (шест) и шести по победи.

Рейнджърс стигнаха да второто място в Столичната дивизия благодарение на още няколко постижения на Шестьоркин. Той има 92.9 процента спасявания при числено предимство за съперника и е с 82.3 процента пауърплей ситуации, завършили със "суха мрежа". 

Всеки един от тримата е за първи път в кариерата си финалист за трофея "Везина". Марк-Андре Флюри от Минесота Уайлд спечели приза през миналия сезон, когато се състезаваше за Вегас Голдън Найтс.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти