Фенове призоваха УЕФА да отмени промените в ШЛ, които трябва да влязат в сила от 2024 година

Фенове призоваха УЕФА да отмени промените в ШЛ, които трябва да влязат в сила от 2024 година

Европейската група на футболните фенове призова УЕФА и клубните лидери да отменят някои от промените в Шампионската лига, които трябва да влязат в сила през 2024 година, и определи други идеи като "младежки мечти". Признатата от УЕФА група "Football Supporters Europe" засили опозицията си преди предстоящите срещи с участието на Европейската клубна асоциация и УЕФА.

Миналата година бяха договорени предложенията за използване на историческия рекорд на клубовете в европейските турнири, за да се присъдят две участия в Шампионската лига през 2024-а, когато тя ще се разшири до 36 отбора, които ще играят по 10 мача всеки вместо сегашните шест. Групата на феновете сега иска тези новости, историческите "коефициенти" и 10 гарантирани мача да бъдат отменени във вторник след срещата на Комисията и изпълнителния комитет на УЕФА за клубни състезания във Виена (Австрия).

"В крайна сметка вашето решение ще очертае облика на играта за едно поколение, оказващо влияние върху всяка лига, клуб, играч и фен в Европа", се казва в изявление на FSE, насочено към служители на УЕФА и ЕСА.

250-членната ECA, чийто борд се среща по-късно днес в Мадрид, и УЕФА не са коментирали официално разговорите, които могат да доведат до решения във вторник. Очаква се участието в Шампионската лига да струва десетки милиони евро (долари) за всеки участващ клуб с прогнози за около 40% увеличение на общите приходи от клубните състезания на УЕФА от 2024 година.

Феновете се опасяват, че парите от Шампионската лига допълнително ще увеличат пропастта между богатството и конкуренцията в европейския футбол, ще намалят интереса към вътрешните лиги и ще добавят допълнителни разходи във времето и парите за привържениците да следват своя отбор.

Групата на феновете от 30-те нации от Европейските лиги постоянно твърдят, че допълнителните участия в Шампионската лига трябва да отидат при победителите в средните национални първенства.

Към противопоставянето на договорените промени се присъедини от името на клубовете от "средната класа" и Айнтрахт (Франкфурт), който миналата седмица достигна до финала на турнира Лига Европа, където ще играе срещу Рейнджърс. Победителят получава място в Шампионската лига.

УЕФА също така обмисля премахването на традиционните полуфинали в два мача в полза на минитурнир от типа на Финалната четворка в един двубой.

FSE отхвърли такива идеи като "юношеските мечти за удължени шоута на полувремето, едноседмични финали и подобни, наподобяващи Супербоул".

Хапни като шампион с безплатна доставка от Takeaway.com!

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти