Първенството на Украйна няма да се доиграва, обявиха кой е шампион

Първенството на Украйна няма да се доиграва, обявиха кой е шампион

Първенството на Украйна по футбол за сезон 2021/2022 официално е прекратено. Шампионатът беше спрян на 24 февруари, когато Русия сложи началото на войната. Тъй като обаче не се вижда шанс футболната надпревара да бъде подновена скоро, ръководните фактори се съгласиха да сложат край.

За окончателно класиране се приема подреждането на отборите към въпросния 24 февруари, но никой няма да бъде награждаван. За шампион е обявен Шахтьор (Донецк), който след 18 кръга беше събрал 47 точки. 2-и остава Динамо (Киев) с 45 пред Днипро-1 с 40 и Заря (Луганск) с 36.

Решението за първенството на младежките отбори ще бъде взето по-късно.

Освен това е създадена работна група за разглеждане и обработка на въпроси относно началото на новия сезон на Украинската професионална лига (УПЛ). Всички тези решения обаче трябва да бъдат потвърдени от Изпълнителния комитет на Украинската футболна асоциация.

Украинската футболна асоциация очаква решение и по казуса с европейските клубни турнири. Преди близо две седмици президентът на централата Александър Чеферин е уверил Сергей Палкин от Шахтьор (Донецк), че ако има възможност, украинските отбори ще играят през лятото в турнирите.

Шеф на Шахтьор: Никога няма да играем в руското първенство
Шеф на Шахтьор: Никога няма да играем в руското първенство

Още от Футбол свят

Виж всички