Елина Свитолина предложи да пуснат на "Уимбълдън" руснаците и беларусите, които са против войната

Елина Свитолина предложи да пуснат на "Уимбълдън" руснаците и беларусите, които са против войната

Украинската тенисистка Елина Свитолина смята, че руските и беларуските състезатели, които осъждат нахлуването на Русия в Украйна, трябва да бъдат допуснати до участие на "Уимбълдън". Това стана ден, след като организаторите на турнира в Лондон обявиха, че на спортистите от тези две страни ще бъде наложена забрана да играят на тазгодишното издание. Това означава, че някои от фаворитите, като Даниил Медведев и Арина Сабаленка няма да вземат участие на "Уимбълдън".

Световната номер 25 в ранглистата Свитолина се присъедини към украинските спортисти, които искат наказание за колегите си от Русия и Беларус, но смекчи тона си в интервю за Би Би Си.

"Не искаме те да бъдат напълно наказани. Ако играчите не говорят против руското правителство, тогава е правилно да бъдат изключени. Ние просто искаме те да говорят дали са с нас и с целия свят или с руското правителство. Това е основната разделителна линия", каза тя.

"Ако те не гласуват за това правителство, тогава е справедливо да им бъде разрешено да се състезават", казва още украинката.

Свитолина, чиито семейство и приятели още са в Украйна, призова руските и беларуските спортисти да направят повече.

Медведев отправи молба за мир в Туитър през февруари, докато сънародникът му Андрей Рубльов написа "Не на войната, моля", на една от камерите по време на участието си на турнира в Дубай.

"Мога да преброя на едната си ръка играчите от Русия и Беларус, които ме попитаха как съм, как е семейството ми, в безопасност ли сме", заяви Свитолина. "Заради това съм тъжна в тази ситуация. Някои хора трябва да направят повече от това, което направиха. Ние сме колеги и се виждаме всяка седмица и за това е шокиращо да видя тази промяна толкова бързо", завърши Елина Свитолина.

Гледайте спорт на MAX с всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички