Откриха Параолимпийските игри в Пекин

Откриха Параолимпийските игри в Пекин

Параолимпийските игри в Пекин бяха открити днес в китайската столица с красива церемония.

България няма да има участниците на най-голямото събитие за спортисти с увреждания.

Сред официалните гости на 90-минутния спектакъл бяха президентът на Китай Си Цзинпин и президентът на Международния параолимпийски комитет Андю Парсънс.

"Обявявам зимните параолимпийски игри за открити", каза Цзинпин.

Олимпийският огън беше запален по същия начин, както и на церемонията на 4 февруари, с която се откриха олимпийските игри. Всеки от отборите беше извеждан от представителка на домакините, която носеше снежинка с името на съответната държава. Накрая всички малки снежинки образуваха една голяма, в центъра на която беше поставен олимпийския огън. Това е жест, показващ обединението на всички по време на най-голямото спортно събитие.

На фона на военните действия на Русия в Украйна руските и беларуски спортисти не бяха допуснати до участие, но Украйна ще има 20 представители.

"Тази вечер искам да започна с едно послание за мир. 21 век е време за диалог и дипломация, а не за война и омраза. Тази вечер Параолимпийското движение призовава световните власти да се съберат, както правят спортистите, и да насърчават мира, разбирателството и приобщаването", каза Андрю Парсънс.

Игрите ще продължат до 13 март. Ще бъдат раздадени 78 комплекта медали в шест вида спорт - алпийски ски, биатлон, ски бягане, пара хокей на лед, сноуборд и кърлинг на колички.

Общо 564 спортисти от 46 държави ще участват в надпреварата, от които рекордните 138 жени.

Китай има най-голямата делегация от 96 спортисти, а на второ място е САЩ с 65. 

Спектакълът завърши с красиво светлинно шоу и много фойерверки.

Снимки: Gettyimages

Още от Пекин 2022

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти