Гледай на живо

ЦСКА - София прекърши рекордната серия на Локомотив (Пд) и нанесе първо поражение на "смърфовете" - на живо от Пловдив след 0:2

Русия ще обжалва в Спортния арбитражен съд санкциите на местните спортисти

Русия ще обжалва в Спортния арбитражен съд санкциите на местните спортисти

Русия ще обжалва в Спортния арбитражен съд (КАС) решението за санкциониране на спортистите от държавата и забраната да участват на Зимните параолимпийски игри, които се откриват утре в Пекин. Това заяви министърът на спорта на Руската федерация Олег Матицин.

“Разработваме правна позиция, за да заведем дела в защита на правата на нашите спортисти, предотвратяване на дискриминацияТА на национална основа и използването на спорта като инструмент за политически натиск“, заяви Матицин.

“Решението за отстраняване на нашия отбор е грубо нарушение на правата на спортистите и манипулиране на ценностите на Олимпийската харта. Неприемливо е да се прилагат каквито и да било санкции срещу параолимпийски спортисти, особено след като те вече са пристигнали на състезанието“, добави той.

От Руския параолимпийски комитет (РПК) обявиха решението за неразумно, необосновано и противоречащо на основните принципи на параолимпийското семейство - аполитичния характер на спорта за хора със затруднения.

Руският олимпийски комитет (РОК) от своя страна съобщи, че ще подкрепи местните спортисти и федерации пред съда за защита на техните права по повод позицията на Международния олимпийски комитет (МОК) да препоръча забрана за участието на руснаци на турнири извън Русия.

“Прибързаните и колебливи действия на МОК, който винаги се е основавал на принципите за защита на правата и интересите на спортистите, ясно показват намесата на външни сили. Нито в препоръката на МОК от 28 февруари, нито в решенията на други международни спортни организации има правно основание“, се казва в изявлението на РОК.

Още от Пекин 2022

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти