Параолимпийските спортисти на Украйна все още не са пристигнали в Пекин

Параолимпийските спортисти на Украйна все още не са пристигнали в Пекин

Нито един от 20-те спортисти от украинския параолимпийски отбор не е стигнал до Пекин за Олимпиадата. Говорителят на централата Крейг Спенс каза в интервю за АП, че се надява спортистите да пристигнат в Китай за церемонията по откриването в петък въпреки трудностите с логистиката. Той отказа да разкрие местонахождението на тима, позовавайки се на опасения за безопасността и инвазията на Русия в Украйна.

"Ние сме в постоянен диалог с Украйна относно тяхното участие в Игрите и работим усилено, за да ги доведем тук", каза Спенс.

Той каза, че няма полети от украинската столица Киев. Освен това полетите, влизащи в Китай за Параолимпийските игри могат да се извършват само от няколко определени летища.

Това е част от строгата китайска "система със затворен цикъл" за Олимпийските и Параолимпийските игри, която ограничава спортистите, служителите и журналистите до определени хотели, места и медиен център без контакт с Пекин и неговите 20 милиона жители.

По няколко причини не потвърждаваме местоположението им или не предоставяме конкретни актуализации. Здравето и благосъстоянието на делегацията са приоритет номер 1. Колкото по-малко се говори за това къде са, толкова по-добре", добави Спенс.

Той разкри, че някои от 71-е спортисти на Русия са пристигнали, но не знае точно колко.

Около 650 състезатели от 49 делегации, включително Украйна, се очакват за Параолимпийските игри, които се откриват в петък и се закриват на 13 март.

Зимните олимпийски игри в Пекин събраха 2900 спортисти от 91 отбора и приключиха на 20 февруари.

Още от Пекин 2022

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти