Фантастичен Алберт Попов се класира в топ 10 на слалома в Пекин, злато за Франция

Фантастичен Алберт Попов се класира в топ 10 на слалома в Пекин, злато за Франция

Най-добрият български скиор-алпиец Алберт Попов записа най-големия успех в своята кариера, след като се класира на девета позиция в мъжкия слалом на Олимпийските игри в Пекин. Така Аби записа най-доброто класиране за България до момента на Игрите в Пекин, подобрявайки 15-ото място на Радо Янков от паралелния гигантски слалом в сноуборда.

50 Алберт Попов и Камен Златко на олимпийския слалом в Пекин

Алберт бе девети след първото спускане по „Айс Ривър“, след което допусна няколко дребни неточности във второто, в което записа осмо време. Така с общо резултат от 1:45.15 той завърши на деветото място, с пасив от 1.06 спрямо шампиона Клеман Ноел.

50 Алберт Попов и Камен Златко на олимпийския слалом в Пекин

Младият французин бе над всички във второто спускане, което му позволи да се изкачи от шестата до първата позиция, печелейки златния медал. Втори на 0.61 зад него остана шампионът от комбинацията Йоханес Щролц, който бе лидер след първия манш. Със среброто си днес австриецът дублира постижението на своя баща Хуберт Щролц от Игрите в Калгари 1988, когато той печели златото в комбинацията и среброто в слалома.

Бронзът днес остана за световния шампион в дисциплината от Кортина д'Ампецо 2021 Себастиан Фос-Солевог от Норвегия. В подножието на медалите се нареди Принца на викингите Хенрик Кристоферсен, който не успя да повтори постижението си от Сочи 2014, тъй като бе с 0.09 по-бавен от своя сънародник в спор за последното място на подиума.

С деветото си място днес Алберт Попов не успя да подобри рекорда на Петър Попангелов, който има две шести места на слаломите на Зимните олимпийски игри в Лейк Плесид 1980 и Сараево 1984. Разликата между Аби и шестия днес Даниел Юл от Швейцария бе 0.20 секунди. Петото място също стана притежание на швейцарец – Лойк Меяр, който бе с 0.26 по-бърз от Алберт Попов.

50 Алберт Попов и Камен Златко на олимпийския слалом в Пекин

Вторият българин, който се класира за втория манш, Камен Златков не успя да финишира, след съвсем лека грешка в средата на трасето, която обаче се оказа фатална. Преди това той правеше добро спускане, но кол между ските сложи край на неговото участие в Пекин.

50 Алберт Попов и Камен Златко на олимпийския слалом в Пекин

Програмата на състезанията по ски-алпийски дисциплини в Пекин 2022 продължава утре с женската комбинация, която ще включва един манш спускане (4:30) и един манш слалом (8:00). В събота пък ще се проведе и отборната паралелна надпревара, с която ще приключат състезанията в алпийския център в Янцин.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Париж 2024

Виж всички