274 000 теста за допинг са направени през 2021 година

274 000 теста за допинг са направени през 2021 година

Антидопинговите организации са направили над 274 хиляди теста на спортисти през 2021 година. Това се посочва в доклад на Световната антидопингова агенция (WADA).

256-те антидопингови организации за направили общо 102 503 теста по време на състезания и 171 751 извънсъстезателни.

"Последните данни показват, че WADA успя да поддържа високо ниво на тестване въпреки ограничителните мерки, свързани с разпространението на коронавируса, по-специално на щама омикрон. Това показва нашата устойчивост и успешно прилагане на иновациите, особено в подготвителния период преди Олимпийските игри. Призовавам всички антидопингови организации, които все още не са го направили, да се възползват пълноценно от програмата за дългосрочно съхранение, което е отлична инициатива и им позволява сигурно да съхраняват проби за евентуален бъдещ анализ", заяви президентът на WADA Витолд Банка.

"Освен това, в навечерието на Олимпийските игри, призовавам всички антидопингови организации да се възползват максимално от оставащото време, за да гарантират, че всички спортисти, пътуващи до Пекин, са правилно тествани и да спазват препоръките, които са получили преди Игрите. Обществената безопасност остава основен приоритет за WADA и ние продължаваме да предоставяме подкрепа и насоки на антидопингови организации и спортисти, за да гарантираме, че целостта на системата се поддържа по безопасен и сигурен начин до Игрите в Пекин. WADA също така насърчава и подкрепя антидопинговите организации по света да използват всички инструменти, с които разполагат, за да осигурят всички антидопингови мерки", добави Банка.

През 2020-а WADA направи над 168 хиляди теста, а през 2019-а - малко под 306 хиляди.

Още от Други спортове

Виж всички