България окончателно загуби домакинството на Европейското по вдигане на тежести

България окончателно загуби домакинството на Европейското по вдигане на тежести

Европейското първенство по вдигане на тежести, на което страната ни трябваше да бъде домакин през април, окончателно е отнето на София. Това каза старши треньорът на националния отбор Иван Иванов.

Заради продължаващите неуредици относно вписването на новото ръководство на федерацията и течащите съдебни битки в четвъртък Европейската федерация по вдигане на тежести е изпратила имейл да всички национални федерации, в което ги уведомява, че започва нова процедура по избор на домакин на европейското първенство.

Още от няколко месеца се знаеше, че България най-вероятно няма да бъде домакин на форума и се спрягаше името на Гърция като възможен кандидат, но според Иванов всяка една друга федерация може да организира форума.

"Другата седмица най-късно трябва да се знае какво точно се случва с европейското първенство и дали то изобщо ще се проведе. Все пак преди всяко голямо състезание се преминават задължителни допинг тестове по системата АДАМС", каза Иванов.

"Жалко е, че няма да можем да бъдем домакин. Положихме много усилия това първенство да бъде тук и нашите състезатели да имат възможност да вдигат пред собствена публика. Всичко откъм организация беше готово. Надявам се, че в най-скоро време съдът ще се произнесе. Вярвяме, че той ще вземе най-правилното решение. Опитваме се да пазим състезателите от проблемите. Преди световното се пусна слух, че няма да можем да отидем на него, но през цялото време съм уверявал спортистите, че ще намерим пари и ще можем да отидем в Ташкент. По тази причина и сега подготовката на отбора не ме тревожи. Нашите проблеми са извън залата. Въпреки всички успехи, само аз и състезателите знаем какво ни коства това", допълни наставникът.

Световният шампион до 81 килограма Карлос Насар, който беше избран за "Спортист на месец декември" в анкетата на спортните журналисти, също изрази разочарованието си от факта, че България няма да може да организира европейското първенство.

"Съжалявам, че няма да вдигам в София. Щеше да ми се напълни сърцето", каза 17-годишният Насар, който на предстоящия шампионат през април ще вдига в по-горна категория - тази до 89 килограма.

"Качването на килограми при мен, както и свалянето им, е трудно. Но вече съм започнал да трупам маса и с лагера, който ни предстои, вярвам, че ще успея да постигна поставената цел", коментира Насар.

В началото на февруари националите ще се качат на високопланинската база в Белмекен, където да продължат подготовката си. Иван Иванов разкри, че вече има идея как ще изглежда отборът ни и голяма част от щангистите ще трябва да сменят категориите си.

"И Карлос, и (медалистът от световното първенство) Ангел Русев, и (четвъртият от Олимпийските игри в Токио) Божидар Андреев ще сменят категориите си. В момента наблягаме на тренировки за обем, но мислите ни са насочени изцяло към европейското първенство", каза Иванов.

Старши треньорът на българския отбор бе запитан дали вече е провел среща с новия спортен министър Радостин Василев относно случващото се във федерацията. Той отрече да е говорил с Василев, но подчерта, че като треньор на този отбор ще поиска такава среща в най-скоро време.

Още от Други спортове

Виж всички