COVID-политиката на Китай може да попречи на някои да участват на Игрите в Пекин

COVID-политиката на Китай може да попречи на някои да участват на Игрите в Пекин

Стриктните изисквания за тестване по време на Зимните олимпийски игри в Пекин може да може да попречат на участието на атлети от региони с високо разпространение на Омикрон варианта на коронавируса. Това заяви медицинско лице, свързано с организацията на спортния форум за Ройтерс.

Китай прилага стратегия за нулев КОВИД, което може да е сериозна пречка за някои атлети.

"Някои спортисти може и да не успеят да влязат в Китай, но ние се опитваме да постигнем договорка, че с допълнително тестване те ще могат да докажат, че са карали Омикрон, но вече не са инфектирани, което да им даде разрешение да влязат в Китай", каза Брайън МакКлоски, член на Експертния медицински панел на МОК.

Игрите в Пекин ще се проведат в "балон", който напълно ще изолира атлетите от останалата част на населението на Китай. Докато някои страни се опитват да преминат от пандемия към ендемия, Китай все още се стреми към пълно прекъсване на веригата на заболяване, което включва изключително стриктно спазване на карантинните правила, масово тестване и локдауни на цели градове и провинции.

"Китай ще трябва да тества изцяло системата си за нулев КОВИД. Това не би се наложило, ако не трябваше да се организират Олимпийските игри", каза още МалКлоски.

Азиатската страна позволява на неваксинирани спортисти да участват на Игрите. Такъв например е случаят с швейцарската сноубордистка Патриция Кумер, която в момента кара триседмична карантина.

Справянето с опасни болести се превърна в нещо като традиция за МОК и организаторите на олимпийски игри. Такъв бе случаят и преди по-малко от половин година на лятната Олимпиада в Токио, както и на предишната в Рио де Жанейро през 2016 година, когато притесненията бяха свързани с вируса Зика.

"Моите очаквания са, че през 2024 година в Париж ние ще се отнасяме към КОВИД по съвсем различен начин. Но трябва да имаме изградена система, която да ни гарантира, че каквото и да се случи преди Игрите или по време на тях, ние ще можем да реагираме много бързо", каза още здравният експерт.

Още от Пекин 2022

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти