Григор Димитров не можа да осъществи обрат от 0:2 сета и напусна рано Australian Open

Григор Димитров не можа да осъществи обрат от 0:2 сета и напусна рано Australian Open

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров изигра едни от най-слабите си два сета в кариерата в Australian Open, a после бе напът да направи вдъхновяващ обрат срещу Беноа Пер, но отстъпи драматично с 4:6, 4:6, 7:6(4), 6:7(2) за 3 часа и 22 минути игра.

Така още във втория кръг четвъртфиналистът от миналата година напуска най-успешния иначе в биографията си турнир от "Големия шлем", главно заради огромния куп непредизвикани грешки в първите две части на битката с 58-ия в света французин. След неузнаваемо слабите два сета топ ракетата ни се постара да се върне в мача и да бъде фаворит в евентуален решителен пети сегмент, но все още остава без регистриран обрат от 0:2 в кариерата си.

Димитров записа 47 уинъра (7 аса) и направи 48 грешки, 27 от които в първите два сета, докато съперникът му бе със съотношение 50/42. Така няма да можем да гледаме нов вълнуващ сблъсък между българина и Стефанос Циципас в трети кръг.

Гришо трябваше да защитава 360 точки от достигналия четвъртфинал миналата година, като ще загуби 315 от тях и активът му ще стане 1506, отреждайки му 31-во място в световната ранглиста към момента.

Първи сет

Григор се изправи пред проблем още в първия си сервис-гейм, когато удари топката с рамката на ракетата от форхенд и трябваше да изостане с 0-30. Фантастичен бекхенд-уинър по правата на Пер пък му осигури три брейк-бола, а първият сервис на българина не вършеше никаква работа до този момент. Димитров заби ас по диагонала в полето за предимство, след което продължително натискаше бекхенда на съперника със своя форхенд по обратния диагонал и намали на 30-40. 

Ново дълго разиграване от основната линия приключи с успех на водещия ни тенисист след неуспешна къса топка на Пер, а после дойде още един ас по диагонала от дясната страна. Григор обаче сбърка два поредни форхенда от средата на корта и отново трябваше да защитава шанс за пробив, като се справи след спечелена размяна на бекхенди. Хубав сервис на българина бе подкрепен с излизане на мрежата и воле за взимане на точката, но с бекхенд-уинър от ретур Пер вкара гейма в четвърто равенство. Невърнат начален удар и грешка от бекхенд на французина най-после приключи гейма в полза на нашия тенисист след 9 минути - 1:0.

Пер направи двойна грешка, а Григор си му върна за предишния бекхенд-уинър от ретур със същото изпълнение за 0-30. Два хубави сервиса по диагонала от двете страни помогнаха на французина да изравни на 30-30, като Димитров опита да го размине с бекхенд в следващото разиграване, но Пер демонстрира добро разтягане и с воле взе точката. Неточност на Гришо изравни резултата в геймовете 1:1.

Григор пресили бекхенд, удряйки го не с центъра на ракетата, а после сбърка непредизвикано форхенд за 15-30. Следващият му сервис изглеждаше, че ще бъде невърнат, но топката хвана линията със сантиметър в последния момент и го изненада, като той я прати в мрежата за 15-40. Нова грешка от форхенд без подготовка осигури пробив на съперника за 1:2.

Пер опита тактиката сервис-мрежа, но не сполучи с волето и изостана с 15-30, само че Димитров за втори път в гейма пресили необяснимо форхенд от добра позиция. Последва излизане на мрежата на българина, но той не можа да завърши офанзивата си и страхотен лоб на французина се оказа печеливш. Невърнат сервис затвърди пробива на Пер за 1:3.

Григор реализира третия си ас и после заби хубав форхенд-уинър по обратния диагонал, но загуби втора точка (първата заради бекхенд-уинър по диагонала на Пер) заради грешка от задната страна на ракетата си. В крайна сметка той взе гейма с неточност на противника и намали изоставането си на 2:3.

Димитров започна с форхенд-уинър от ретур, но после въпреки добрите си изпълнения и заслуженото предимство в разиграването, сбърка от бекхенд и вместо 0-30 стана 15-15. Перфектен минаващ бекхенд на българина направи резултата 30-30, а впоследствие стигна и до дюс с хубава смяна на посоките от задната страна на ракетата си. Грешка на французина доведе до брейк-бол, но Григор пак удар с рамката на ракетата си и не се възползва. С два убави сервиса Пер се избави от неприятностите отново и поведе с 2:4.

С изключение на форхенд-уинър от ретур на Пер, Димитров проведе убедителен сервис-гейм и с лесни точки намали на 3:4 набързо. За съжаление, французинът също изигра първото си безпроблемно подаване, а броят на непредизвиканите грешки на Григор набъбна до 10 - 3:5. Все пак, той не изпита никакви затруднения в следващия си сервис-гейм и отново с невърнати начални удари почти без игра направи 4:5 и трябваше да търси задължителен пробив за оставане в сета.

Гришо заби третия си уинър от бекхенд и той отново беше след ретурза 15-30, но веднага след това прати топката в мрежата непредизвикано със задната страна на ракетата си. Следващият му ретур пък бе далеч в аут и Пер поведе с 4:6 след 44 минути игра.

Втори сет

Григор отново пресили непредизвикано форхенд от средата на корта, а после направи и първата си двойна грешка за 0-30. Два поредни хубави сервиса му помогнаха да изравни на 30-30, а след това и той поведе с уинър от форхенд по правата веднага след началния удар. Втората двойна грешка вкара гейма в дюс, а после се мина през още едно равенство след третата такава. Поредната неточност с предната страна на ракетата на българина осигури брейк-бол на съперника, но той бе отразен с отличен форхенд-уинър по обратния диагонал. Непостоянството бе затвърдено обаче с последвала непредизвикана грешка от форхенд и нов шанс за пробив, който стана факт с четвъртата двойна в гейма - 0:1.

Пер направи две грешки от бекхенд и вкара интрига в своя сервис-гейм, като Григор успя да демонстрира повече търпение в тези моменти и да изкача шанса си да стигне до дюс. Още едно равенство по-късно обаче с тактика сервис-мрежа французинът си затвърди брейка за 0:2.

Григор реализира два добри форхенд-уинъра по двата диагонала, но първият му сервис не работеше по желания начин. Това се случи чак при 40-30, когато Пер не можа да прехвърли мрежата с ретура си, за да стане резултатът 1:2. Най-после българинът успя да направи достатъчно добър минаващ удар, за да спре поредния устрем на съперника към мрежата и да дръпне с 15-30, след което Пер сбърка форхенд за двоен брейк-бол. Нова атака към мрежата на французина му помогна да отрази първия, а вторият се изпари след спечелена от него размяна на волета край филето. Григор вкара гейма в трети дюс с форхенд-уинър по правата и изрева мощно, след което демонстрира завидна бързина в гоненето на къса топка и си заслужи нов шанс за пробив. С двойна грешка Пер му го осигури за 2:2.

Григор отново трябваше да решава проблеми на свой сервис, защото първият му не влизаше, а вторият бе с около 153-158 км/ч и не представляваше никакъв проблем за противника. С елегантна къса топка от основната линия пък Пер изненада успешно и се поздрави с още един пробив за 2:3. Димитров запази постоянство в непостоянството си и изредува отново форхенд-уинър с пресилен такъв далеч в аут. Три от ретурите му със задната страна на ракетата също не се получиха и французинът поведе с 2:4.

Григор направи добри комбинации след вкаран първи сервис и завърши с форхенди, но в случаите, когато се стигаше до по-дълго разиграване, правеше грешки от основната линия. Така той трябваше да премине през дюс, но се справи със сервис-мрежа и хубав последващ форхенд по обратния диагонал за 3:4.

Димитров отново пропиля добри ситуации в разигравания с непредизвикано пресилени форхенди, а с втория си ас по диагонала в полето за равенство Пер се доближи до взимане на сета при 3:5. Българинът все пак си свърши моментната част от работата със сравнително бърз гейм на нула за 4:5. За съжаление, проблеми почти нямаше и французинът да дръпне с 40-15 в своето подаване и да стигне до два сетбола, като пропусна първия с двойна грешка. При втория обаче Григор се изложи с форхенд-ретура си и трябваше да наваксва пасив от два сета - нещо, което не бе правил в кариерата си досега.

Трети сет

Димитров започна добре третия сет с успешно воле на мрежата, два форхенд-уинъра и невърнат сервис за 1:0. Българинът обаче продължаваше да не си дава достатъчно шансове да влиза в разигравания, когато съперникът изпълнява втори начален удар, който по принцип не беше нищо особено като скорост и техника. Само 47% беше първият сервис на Пер в предишния сет, а сега в първия гейм на тази част отново той почти не вкара подаването си от първия опит, но въпреки това без драми направи 1:1.

Поредните нелепи грешки и решения на Димитров му създаоха проблеми при 15-30, но той бързо се отърси от тях с три последователни убедителни сервиса за 2:1. Хубав минаващ бекхенд само с движение на китката заслужи аплодисменти за 15-15, но слабите ретури не спираха да опропастяват каквито и да е мисли за връщане в мача.

Григор позволи изравняване 40-40, след като водеше с 40-15, а Пер наниза бекехд-уинър от ретур, но все пак българинът с излизане на мрежата направи хубаво воле с максимално разтягане и добър рефлекс. Невърнат сервис по диагонала в полето за равенство направи 3:2 и Димитров се надъха с вик.

Французинът обаче отговори със сервис-гейм на нула, като отново Григор не можа да вкара нито един ретур в игра. 19-ата му непредизвикана грешка от форхенд (Пер към този момент бе само с 6) доведе до 15-15, а дежурният бекхенд в мрежата - до 30-30. Четвъртият ас по диагонала в полето за равенство бе подкрепен с поредица от добри бекхенди за повеждане в резултата с 4:3.

Димитров изпусна чудесна възможност на мрежата да вкара интрига в сервис-гейма на съперника, но направи поредната си грешка, а Пер с бекхенд-уинър по правата и ас изравни 4:4. Григор трябваше да се предпазва от неприятности при 0-30 в следващия си сервс-гейм, но се справи с изравняване 30-30 чрез хубав форхенд по диагонала. Два невърнати сервиса осигуриха за първи път в мача резултат 5:4 в полза на българина.

Смач и грешка на Пер дадоха две ранни точки на Григор, но пък съперникът отговори с два аса по правата в полето за предимство за 30-30. Хубав форхенд-ретур в краката на французина го накара да сбърка и се стигна до първи сетбол за Димитров, но в последвалото разиграване той така и не можа да вземе инициативата и Пер завърши с лесно воле на мрежата. Голям късмет на французина го избави от ново отразяване на брейк-бол след атака на мрежата, но пък с двойна грешка той пак вкара гейма в дюс. Нов ретур в краката на противника вече осигури още един сетбол, само че нов ас по правата го неутрализира. Още една директна точка от начален удар - осма за Пер - бе последвана от сервис-воле и невероятно измъкване от негова страна за 5:5.

С изящен бекхенд-уинър по правата Димитров затвори следващия си сервис-гейм без особени трудности и си осигури поне тайбрек. Пер започна с двойна грешка, но веднага след това дойдоха невърнат начален удар за 15-15 и ас по диагонала в дясната половина за 30-15. Той също регистрира печеливш бекхенд по правата и добави още една директна точка от сервис за 6:6.

Григор започна ударно с великолепен минаващ бекхенд-уинър, докато тича, а Пер допусна първия мини-брейк с двойна грешка. Французинът веднага върна пробива с поредния си печеливш бекхенд по правата, а Димитров изтърва добра възможност да запише ново предимство заради непредизвикано сбъркан форхенд. Все пак българинът поведе с мини-брейк за 4-3 след грешка от задната страна на ракетата на противника, но веднага "върна жеста" за ново равенство. Още една двойна грешка на Пер осигури два сетбола на Гришо и той се възползва още от първия на посрещане след неточност на опонента му - 7:6(4).

Четвърти сет

Григор стигна до 30-30, но все пак Пер започна с взето подаване в четвъртия сет. В своя сервис-гейм Димитров трябваше да прави същото, като се справи, но после дойдоха две от позабравените грешки от бекхенд - и то две поредни, за да се стигне до пробив изневиделица. Ударите на българина и от двете страни на ракетата продължиха да не намират очертанията на корта, при което за нула време съперникът му поведе с 0:3.

Два поредни необяснимо сбъркани форхенда поставиха Григор в позиция да отразява два брейк-бола. Два неуспешни ретура на съперника все пак вкараха гейма в дюс, като там вече хубав форхенд-уинър по обратния диагонал и невърнат сервис свършиха работа за 1:3. Пер направи деветата си двойна грешка, а българинът добави печеливш удар от дясната страна на ракетата си за вкарване на интрига при 30-30. Димитров впоследствие бе привикан на мрежата и се справи със завършващия форхенд, а брейк-болът бе реализиран с грешка на французина за 2:3.

Хубаво излизане на мрежата и технично воле на Гришо започнаха следващия гейм, но той трябваше да отразява точка за рибрейк след загубена размяна на бекхенди. Тя бе неутрализирана с грешка на Пер от тази страна на ракетата, а после българинът вкара два невърнати сервиса и съвсем наелектризира публиката в своя полза - 3:3.

Французинът проведе перфектен сервис-гейм на нула практически без игра. Разиграването при първата точка на Димитров в следващото му подаване бе може би най-атрактивното в мача с акробатични изпълнения и технично надлъгване на мрежата, спечелено от българина. Той след това със солидни начални удари изравни резултата на 4:4.

С изключение на изящна къса топка на Григор от основната линия, Пер регистрира ас и три невърнати сервиса за 4:5. Спечелено разиграване на форхенди, неотразен начален удар, успешна атака на мрежата и ас по диагонала в полето за предимство в актива на Димитров направиха 5:5.

Българинът не можа за пореден път да вкара ретур при втори сервис на съперника, но после пък го принуди да сбърка край филето за 15-15. След това Гришо осъществи уинър с минаващ бекхенд за 15-30, но отново не влезе в разиграване при следващия посрещнат начален удар и изкрещя от яд. Поредната атака на Пер напред в корта се осъществи с успех, но последвалата дълга размяна на форхенди вкара гейма в дюс. Григор имаше шанс чрез лоб да матира опонента си, но топката тупна сантиметър в аут и той удари ракетата си в земята. Нова пропиляна възможност за разминаване бе последвана от невърнат сервис и Пер някак си поведе с 5:6.

Димитров по безкомпромисен и убедителен начин взе подаването си на нула и вкара сета в тайбрек. Още с втория си форхенд в него Пер пресили и стана жертва на първия мини-брейк, но той бе върнат моментално, главно заради коварен ретур. За съжаление, двойна грешка на Григор даде предимство на съперника му при 2-4, а после от печеливша позиция на мрежата сгреши и форхенд за още един мини-пробив. С невърнат сервис по правата Пер си осигури четири мачбола, а бекхенд в мрежата на Гришо приключи спора.

Гледайте всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички