Френският Сенат забрани носенето на забрадки на спортни състезания

Френският Сенат забрани носенето на забрадки на спортни състезания

Френският Сенат гласува за забрана на носенето на забрадки по време на спортни състезания с мотива, че това е изискване на неутралност на спортното поле.

Така френската горна законодателна камера гласува късно във вторник за изменението на предложения закон, който предвижда, че е забранено носенето на видими религиозни символи по време на състезания, организирани от спортните федерации. Сенаторите добавиха, че носенето на забрадки може да застраши сигурността на атлетите при практикуването на спорта.

Предложението, дошло от десните републиканци, и на което се противопостави правителството, беше прието с 160 гласа "за" срещу 143 гласа "против". Комисия, съставена от членове на Сената и долната камара, трябва да се събере, за да намери компромис за текста, преди да бъде публикуван, което означава, че тази поправка може да бъде отменена.

Не е ясно дали тази поправка ще се отнася за Олимпийските игри в Париж през 2024, като Олимпийският организационен комитет не е коментирал все още.

Гласуването дойде само година след като депутатите в долната камара на френския парламент одобриха законопроект за засилване надзора на джамиите, училищата и спортните клубове в опит да защитят Франция от радикални ислямисти.

Френската футболна федерация вече забрани на жените да носят забрадки на официални мачове, както и на състезания, които организира.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти