Легенда на китайския баскетбол коментира скандал с тенисистка

Легенда на китайския баскетбол коментира скандал с тенисистка

Легендата на китайския баскетбол Яо Мин заяви, че тенисистката Пън Шуай, която стана обект на широк обществен интерес, след като обвини бивш високопоставен политик в сексуално насилие над нея, е била в добро настроение, когато са се видяли на събитие миналия месец.

"Тя изглеждаше добре. Разговаряхме весело", каза Яо Мин, когато го попитаха в Пекин днес за впечатленията му от Пън на състезание по ски бягане, на което двамата присъстваха миналия месец в Шанхай.

Женската тенис асоциация отмени турнирите в Китай поради опасения за безопасността на Пън, които не са били облекчени от нейните публични изяви. Въпросът хвърли сянка върху предстоящите зимни олимпийски игри в Пекин.

Яо Мин каза, че той и Пън се познават от близо 20 години. Той обаче не коментира директно спора, който се разрази миналата година, след като Пън, бивша номер 1 в света на двойки, каза, че бившият вицепремиер Чжан Гаоли я е насилвал сексуално в миналото.

Говорейки пред медиите по-малко от три седмици преди откриването на Олимпийските игри, Яо Мин каза, че очаква Китай да спечели медали в бързото пързаляне с кънки и сноуборда, но помоли китайските фенове да бъдат търпеливи, тъй като страната е сравнително нова в зимните спортове.

Яо Мин, най-известният в световен мащаб спортист на Китай, беше лицето на летните игри в Пекин през 2008. Той се оттегли от баскетбола и сега действа като посланик на зимните спортове за Китай.

Снимки: Gettyimages

Още от Пекин 2022

Виж всички