Днес стартира Европейското първенство по хандбал за мъже в Унгария и Словакия

Днес стартира Европейското първенство по хандбал за мъже в Унгария и Словакия

Най-добрите хандбални отбори при мъжете на Стария континент започват днес битка за званието крал на Европа. 15-то европейско първенство ще се проведе с участието на 24 тима, които ще спорят в пет зали в Унгария и Словакия. Това ще бъде вторият континентален шампионат в по-разширен формат. Общо 65 срещи ще се изиграят по време на първенството в дните между 13-ти и 30-ти януари, а арена на двубоите от заключителния уикенд ще бъде новопостроената 20 хилядна "ЕмВиЕм Доум" в унгарската столица Будапеща.

Испания е действащият европейски шампион. Иберийците подмладяват състава си, но въпреки това са амбицирани да се превърнат в едва втория тим в историята, който е печелил първенството на Европа в три поредни издания, след Швеция (1998, 2000 и 2002). Сред големите фаворити са световният шампион Дания и олимпийският шампион Франция. Французите ще се борят за четвърто европейско злато, с което да изравнят Швеция по брой отличия. Хърватия, Норвегия, Швеция и Германия също са сред обичайните заподозрени, очаква се и домакинът Унгария да бъде сред фаворитите за медали.

24-те състава са разпределени в шест групи с по 4 тима. Първите два отбора от всяка група ще продължат към следващата фаза, в която ще бъдат оформени нови две групи с по шест тима. Те ще се борят за място на полуфиналите.

В Група А (в Дебрецен, Унгария) са: Словения, Дания, Северна Македония и Черна гора

В Група В (в Будапеща, Унгария) са: Португалия, Унгария, Исландия, Нидерландия

В Група С (в Сегед, Унгария) са: Хърватия, Сърбия, Франция, Украйна

В Група D (в Братислава, Словакия) са: Германия, Австрия, Беларус, Полша

В Група E (в Братислава, Словакия) са: Испания, Швеция, Чехия, Босна и Херцеговина

В Група F (в Кошице, Словакия) са: Норвегия, Русия, Литва, Словакия.

Срещите в първия ден на турнира са:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти