Теодор Салпаров: Полското първенство е на светлинни години от българското

Мъжкият волейболен отбор на Хебър за втори пореден път бе избран за отбор на месеца, като в класацията на спортните редакции бе определен и за номер 1 на декември. Заслугата за това е първата победа на тима в групите на Шампионската лига над германския Фридрихсхафен. Хебър (Пазарджик) остави далеч зад себе си в класацията футболния отбор на Лудогорец, който завърши първи есенния дял, както и баскетболния Рилски спортист, който също води в класирането без загубен мач.

"Благодарим за вниманието и за уважението. С всеки изминал успех пишем със златни букви историята на клуба и на града", започна президентът на Хебър Александър Иванов.

"Можехме да откажем мача с Розеларе и да искаме служебна победи с 3:0. Имахме консултации с ЦЕВ и с тима на Кнак. От ЦЕВ ни помолиха да намерим компромисно решение. Не сме тук да играем едно лято и да приключим. Искаме да градим. Освен това, искаме да направим празник за града и за феновете ни", каза още Иванов.

"Не е добре, че форматът на първенството всяка година може да се сменя. Следващите 3 години ще имаме различни формати. Ще минем на 14 отбора, на 12 и евентуално на 10. Така обаче не можем да направим конкурентен продукт за спонсорите. И сега има две големи фирми, които искат да ни помагат. Целта на Хебър е да задържи бюджета, но да намалим субсидията от Общината", добави президентът.

"Честита Нова година на всички! Надявам се да се видим и следващия месец. Когато не си играл от един месец, губиш ритъм. Не знам как щеше да завърши мачът с белгийците, ако бяхме се срещнали снощи. Сега ще играем след мачовете на Купата на България. Важно е всички да са във форма и да нямаме заразени с КОВИД-19. Ако имаме положителни тестове, трябва да сме много внимателни", предупреди треньорът на Хебър Камило Плачи.

"Трябва да победим отбора на Добрич, за да се класираме за финалите на Купата в Бургас. Да съберат обаче 8 отбора на едно място, в една зала, да споделяме малко съблекални ми се вижда, че се излагаме на голям риск да се разпространи заразата от КОВИД-19. Можеше четвъртфиналите да се играят в един мач, като домакин е по-преднокласираният тим, а полуфиналите и финалът да са в Бургас. Така правят в Италия и Русия, може да гледаме от тях. Все още има време да се промени това нещо, дано се вслушат в думите ми", пожела си италианският специалист.

Много по-остър и критичен бе един от най-опитните волейболисти на Хебър Теодор Салпаров.

"Проучване показа, че 70-75 процента от мачовете у нас завършват 3:0. Има ли смисъл да се играят мачове срещу Сливнишки герой и Локо (Пловдив)? И после излизаме срещу полския Ястжембски. Този формат не е добър за българския клубен волейбол, няма конкуренция, някои от мачовете завършват на 15, на 12, на 9 точки. Миналата година бе много по-добре, когато имаше 8 отбора и всеки мач беше интересен", смята либерото.

"Полското първенство е на светлинни години от нашето. А през 2003 година, когато заехме трето място на световното младежко първенство, а те - второ, първенствата бяха на едно ниво. Оттогава обаче те дръпнаха много напред заради спонсори, маркетинг, формат, а ние останахме да тъпчем на едно място. Тогава беше моментът развитието на волейбола да стане и държавна политика, като се стъпи на база, на успехи. Виждате сега, че поляците ни бият с лекота. Нас - Ястжембски, а Нефтохимик - СКРА Белхатов с 8 човека. Дори се изненадах, че отборът от Бургас спечели 2 гейма, браво. Но напълно заслужено ни бият и това е резултат от много години работа", каза още Салпаров.

"Не бих се върнал в националния отбор, защото моето време мина. А и трябва да се върнат много състезатели, което няма да стане. Сега трябва да се работи стъпка по стъпка. Ние искаме всяка година да имаме успехи, което не може да стане. Винаги с удоволствие бих се върнал в националния отбор, но още съм гладен за победи и успехи, както е било едно време. Да бъдем в Топ 6. А да ме бият Израел, Австрия и Тутракан, мерси, няма да стане", завърши Теодор Салпаров.

Още от Волейбол

Виж всички