Кметът на Стара Загора: Условието е новото дружество да придобие Берое без задължения

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е едно от главните лица, с което са свързани надеждите за спасението на Берое. Ето какво каза той за бъдещето на заралии пред "Тема Спорт".

Берое е струвал на държавната ТЕЦ над 53 милиона лева
Берое е струвал на държавната ТЕЦ над 53 милиона лева

Г-н Тодоров, на Берое явно му е писано циклично да преминава през трудни моменти? 
– Да, така е. Това явно е тест за силата на старозагорци и любовта на хората в нашия град към футболния отбор. Хубавото е, че Стара Загора има един клуб, Берое е нашият символ и вярвам, че ще излезем от трудната ситуация.

Колко трудна и тежка е тя и виждате ли светлина в тунела?
– Вече се задейства процедурата по сформиране на новото дружество, в което ще влезе част от бизнеса в града, Общината, а и най-вероятно част от феновете. Желанието от наша страна, както и от страна на настоящия собственик на клуба е да се прехвърли управлението. Условието на Дружеството е да поеме контрола без каквито и да е задължения. Никой не е склонен да плаща, а и няма тази възможност - да дава пари на предишни доставчици и прочие.

Босът на Берое: Повечето предложения за нови собственици не ми звучат сериозно
Босът на Берое: Повечето предложения за нови собственици не ми звучат сериозно

Това включва ли преразглеждане на договорите на играчите?
– Да. Доколкото съм запознат, вече са стартирали подобни преговори и в следващите дни ще има резултат от тях. Това трябва да се случи преди реалната смяна на собствеността, за да може дружеството, в качеството на нов собственик, да влезе при ясни условия и изчистени и прозрачни параметри. Тук искам да споделя, че в последните дни се заговори за големи суми и много милиони. Трябва да подчертая, че в последните години тези пари са изразходвани за издръжката на отбора, за покриване на нуждите, за заплати на футболисти и за осигуряване на нормален спортно-технически процес.

Режат сериозно заплатите на чужденците в Берое
Режат сериозно заплатите на чужденците в Берое

Каква е вашата надежда, свързана с Берое? 
– Моето желание и мечта е да спасим клуба, да запазим любовта и гордостта на старозагорци. Проведохме разговор с хората, които са ангажирани в момента със спортно-техническата дейност, и нашата цел е да изградим отбор, който да е труден за побеждаване. Искаме да превърнем нашия стадион в крепост. В Стара Загора винаги е било трудно за всички и искаме това да продължи.

Реално ли е такова единомислие между бизнеса, Общината и феновете? 
– Да, напълно, когато се работи в името на една обща цел. Смятам, че всички, които ще се ангажират с тази дейност, го правят без користни цели и всички ще работим единствено и само в името на Берое. И тук трябва да кажа, че е нужна подкрепата и на държавата. Не става въпрос за директна издръжка на даден футболен клуб и конкретно на Берое. Говорим, че държавата трябва да помогне на клубовете в изграждането на базите и на инфраструктурата, какъвто добър пример имаме от Западна Европа и дори Унгария. Нека се помогне на ЦСКА, Левски, на всички и дори на Славия, чийто президент в последните дни често коментира нашия клуб. Има инструменти и механизми, които да позволят държавата да помогне на футбола. Нека разберем, че в тези моменти ние не трябва да се делим, а напротив.

Депутат от партията на премиера се яви по екип на Берое и поиска министърът на енергетиката да даде клуба на феновете за 1 лев
Депутат от партията на премиера се яви по екип на Берое и поиска министърът на енергетиката да даде клуба на феновете за 1 лев

Не е хубаво да се злорадства, когато някой се намира в труден момент, а да се стремим да му помогнем. Това е в името на целия български футбол. Когато имаме повече на брой силни отбори, това ще повиши качеството. Не можем да очакваме, че даден собственик ще извади 10, 20 и 30 милиона за нов стадион, а в същото време ще осигурява и няколко милиона годишно за издръжка на отбора и всичко това, без да му се дава възможност за каквато и да е възвращаемост. 
Именно поради тази причина се надявам да се намери разрешение на казуса със стадиона на ЦСКА, след това с този на Левски, а и на другите отбори. Вижте какво направиха в Арсенал. Построиха си нов стадион, но имат възможност там да направят офиси, магазини, атракции, които позволяват на инвеститора да върне вложението си. Как у нас очакваме даден бизнесмен да инвестира в стадион, който няма да му носи приходи? Ето тук е ролята на държавата.

Венци: А ако всички излезем с последно желание? На "Герена" да опънат 2000 чадъра като козирка
Венци: А ако всички излезем с последно желание? На "Герена" да опънат 2000 чадъра като козирка

Какво е бъдещето на Мартин Камбуров? 
– Надявам се да продължи да носи зелената фланелка. Това е желанието на всички хора в града. Той се превърна в символ на Берое и може да помогне в този труден момент.

Петър Колев отказва да напусне Берое, иска обезщетение от клуба
Петър Колев отказва да напусне Берое, иска обезщетение от клуба

А Петър Колев? Появиха се информации, че е отказвал да прекрати договора си и е настоявал да получи сериозна сума като компенсация?
– Доколкото съм запознат, в момента текат преговори с Петър Колев. Той е бероец и вярвам, че ще прояви разбиране и ще влезе в положението.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти