"Армията" може да се изгради като стадиона в Шчечин, смята столичен архитект

Заместник-председателят на Столичния общински съвет арх. Борислав Игнатов излезе с нова публикация относно възможностите за строеж на нов стадион в Борисовата градина. Вчера архитектът обяви, че допуска изграждането на такъв върху насипите около терена на "Българска армия". Игнатов даде пример с изграждането на стадиона на Погон в Шчечин.

Радостин Василев: Искам да удовлетворя последното желание на Гриша Ганчев, не съм министър на ЦСКА
Радостин Василев: Искам да удовлетворя последното желание на Гриша Ганчев, не съм министър на ЦСКА

"Радвам се, че идейният проект за стадион "Българска армия" получи широк отзвук, беше ползван в репортаж на БНТ 1 и получи одобрение и подкрепа от много хора. 

Виждам в коментарите, че предложението е увлякло мнозина да мислят по детайлите, кафенетата, заличките, тоалетните. Все пак това е идеен проект и тези неща се уточнят в следващите фази. За тези функции има достатъчно място и не са причина за притеснения.

Основен коментар и съмнение буди запазването на насипите, където е възможно и не пречат. Как щяло да стане, Здравков не знаел дали били стабилни, възможно ли било да се строят трибуни върху тях, имало ли смисъл? Не било ли по-добре под трибуните да има кръчми и магазини, нищо че Ковид ги фалира почти всички? 

За да отговаря на тези въпроси едновременно подбрах този пример от колегите в Шчечин, Полша. Така се правят повечето реконструкциите на средно големи стадиони в Европа. 

Стари насипни трибуни, поетапна замяна с нови върху тях и монтаж на козирки отгоре. Теренът на игрището се запазва където е, а новите трибуни стъпват на мястото на бившата писта. Забележете - стадионът остава използваем по време на строежа! Точно това, което предлагам и аз. 

Да. може, прави се и става отлично. Въпрос на проект, финансиране и организация на строителството", написа арх. Борислав Игнатов.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти