Йоханес Клаебо изведе първия отбор на Норвегия до победа в щафетата на 4 х 7,5 км в Лилехамер

Йоханес Клаебо изведе първия отбор на Норвегия до победа в щафетата на 4 х 7,5 км в Лилехамер

С лидера в генералното класиране за Световната купа по ски бягане Йоханес Клаебо на последен пост първият отбор на Норвегия спечели щафетата на 4 х 7,5 километра в Лилехамер. На родна земя Клаебо отново доказа огромната си класа, когато става въпрос за финален спринт и с мощна атака изпревари руснаците Сергей Устюгов и Иван Якимушкин, както и сънародника си Харалд Амундсен.

Клаебо, който бе лидер на тима, в който бяха още Ерик Валнес, Емил Иверсен и Симен Крюгер, пресече финалната линия с общо време от 1 час, 14 минути и 58.7 секунди. След първите 15 километра, които бяха в класически стил, първият отбор на Норвегия се движеше трети в класирането, на 11 секунди зад лидера Финландия и на 10 зад първия отбор на Русия, но още чрез Крюгер на трети пост "викингите" стопиха пасива и оставиха на Клаебо отлична позиция за атака в края.

На второ място на 0.2 секунди остана вторият отбор на Русия (Александър Терентиев, Иля Семиков, Артьом Малцев и Сергей Устюгов), а трети на 1.2 секунди завърши вторият отбор на Норвегия (Пал Голберг, Мартин Ниенгет, Ханс Кристер Холунд и Харалд Амундсен). Четвъртото място на 1.4 секунди от Клаебо остана за първия тим на Русия (Алексей Червоткин, Александър Болшунов, Денис Спицов и Александър Якимушкин.

Петата позиция в щафетата стана притежание на отбора на Италия (Паоло Вентура, Франческо де Фабиани, Стефано Гарденер и Федерико Пелегрино), а шести финишира първият отбор на Швеция (Фредрик Йонсон, Кале Халфварсон, Лео Йохансон, Уилям Поромаа), но и двата отбора бяха твърде далеч от челната четворка.

С победата си днес Клаебо добави още 25 точки към актива си за Световната купа. Той води в генералното класиране с 281 точки. Втори е Александър Болшунов с 245 точки, а трети е Ерик Валнес със 185 точки. Клаебо е лидер и за Малката световна купа при спринтьорите, докато Болшунов е начело в дистанционната надпревара.

Още от Зимни спортове

Виж всички