ООН прие резолюция за олимпийското примирие по време на Олимпиадата в Пекин 2022

ООН прие резолюция за олимпийското примирие по време на Олимпиадата в Пекин 2022

Генералната асамблея на ООН прие резолюция за олимпийско примирие за зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година.

"Горд съм да представя резолюцията за олимпийското примирие. Благодаря на всички за одобряването му на Общото събрание с огромната подкрепа на 173 държави. Китай придава голямо значение на зимните олимпийски и параолимпийски игри. Пекин е готов да приеме гости от цял свят", каза Чжан Цзюн, посланик на Китай в ООН в Туитър.

Текстът на резолюцията беше прочетен от члена на МОК и постоянен наблюдател на централата в ООН Луис Алберто Морено от името на президента на МОК Томас Бах на 76-ата сесия на ООН, съобщиха от пресслужбата на МОК.

"Позволете ми да предам на всички членове на Общото събрание най-добри пожелания от името на президента на МОК Томас Бах, който би искал да бъде тук, но не успя поради ситуацията с пандемията. С приемането на тази резолюция вие подкрепяте мисията на Олимпийските игри, които да съберат най-добрите спортисти от цял свят без дискриминация, но в мирна надпревара, изпълнена с уважение. Тази връзка на нашето общество е особено актуална в днешния полюсен свят. И ние можем да изпълним тази мисия само, ако Игрите преодолеят преди всичко политически, културни и други различия, ако останат политически неутрални и не се превърнат в инструмент за постигане на политически цели", каза Морено.

"Бих искал да изразя своята благодарност към организационния комитет на Олимпийските игри в Пекин, който подготвя отлични игри. Всички скорошни тестови събития потвърдиха отличното състояние на подготовката. Пандемията и други предизвикателства ни научиха на едно нещо: можем да вървим заедно само, ако работим заедно, поради което приехме новото мото Игрите: "По-бързо, по-високо, по-силно Ц заедно". В този олимпийски дух ви каня да приемете тази резолюция, за да изпълним олимпийската мисия за обединяване на света", добави Морено.

Документът "Изграждане на мир и изграждане на по-щастлива планета чрез спорт и олимпийски идеали" призовава страните да спазват олимпийското примирие, което започва седем дни преди началото на зимните олимпийски игри и завършва седем дни след края на зимните зимни параолимпийски игри, и да осигури безопасен достъп и участие на спортисти, длъжностни лица и всички други акредитирани лица.

Олимпийските игри в Пекин ще се проведат от 4 до 20 февруари, а параолимпийските - от 4 до 13 март.

Още от Пекин 2022

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти