Първо световно първенство за Елизабет Оморегие

Първо световно първенство за Елизабет Оморегие

България ще има двама представители на 25-о Световно първенство по хандбал за жени. Наред с Михаил Башев, който ще бъде един от 19-те делегати на IHF на шампионата, в Испания ще се изяви и Елизабет Оморегие.

Родената в Атина, но израстнала Плевен състезателка, от 2017-та година има словенско гражданство. Лиза, която от е една от водещите фигури в румънския гранд KСМ Букурещ, е сред избраничките на селекционера Драган Аджич и това ще бъде първото ѝ участие на хандбалния Мондиал. Миналата година Оморегие направи своя дебют за Словения на еврошампионата в Норвегия и Дания. Там отборът ѝ беше в тежка група с Франция, Дания и Черна гора и отпадна още след първата фаза.

Сега амбициите на водения от черногорския специалист Драган Аджич словенски тим са по-големи. Елизабет и съотборничките ѝ, сред които са и други две водещи състезателки в Шампионската лига и европейския хандбал – Ана Грос (ЦСКА, Москва) и Тяша Станко (Крим, Любляна), са в Група А и отново ще премерят сили с олимпийския шампион Франция и с Черна гора. Четвъртият тим в групата е този на африканският първенец Ангола. Първите три отбора продължават към следващата фаза. Словения ще стартира на първенството с двубой срещу Черна гора в петък (3 декември).

Това ще бъде 7-мо участие на Словения на световно първенство и трето поредно. В Япония през 2019-а тимът завърши на 19-а позиция. Най-доброто класиране на словенките до момента е 8-о място през 2003-та.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти