На Световното по тенис на маса отбелязаха 50 години спортна дипломация между Китай и САЩ

На Световното по тенис на маса отбелязаха 50 години спортна дипломация между Китай и САЩ

На Световното първенство по тенис на маса за мъже и жени в Хюстън бяха отбелязани 50 години спортна дипломация между Китай и САЩ. В надпреварата при смесените двойки взеха участие американо-китайските дуети Лин Гаоюен-Лили Джан и Канак Джа-Уан Манюй. Шампиони станаха Уан Чуцин-Сун Инша след убедителна победа с 3-0 на финала над Томоказу Харимото-Хина Хаята (Япония). Така титлата остана в Китай, след като през 2019 г. в Будапеща златото спечелиха Сю Син-Лиу Шъувън.

Двойката Лили-Гаоюен бе победена на полуфинала точно от японците с 2-3, а Канак и Манюй отпаднаха на осминафиналите също след драматичен двубой с 2-3 от индийците Гнанасекаран-Батра. 

Дипломацията между САЩ и Китай води началото от Световното първенство в Нагоя, когато Глен Коуан по погрешка се качва в автобуса на китайците и най-голямата им звезда по това време Джуан Дзъдон се снима с него. Тогава председателят на Китайската комунистическа партия и ръководител на държавата Мао Дзедун кани американските спортисти да посетят през 1971 г. Китай и да изиграят няколко приятелски срещи. Това се случва за първи път след 1949 г. и се отчита като дипломатически пробив.

Програмата „Пинг-понг дипломация“ ще бъде основна тема на 6 април 2022 г. , когато се отбелязва Световният ден на тениса на маса. 

На проведения в Хюстън конгрес на ITTF делегатите избраха нов шеф на централата – шведката Петра Сьорлинг.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти