Гледай на живо

Контролна среща: ЦСКА 1948 - Борец Велес (Северна Македония) 4:3

Добромир Карамаринов стана почетен председател на АБАФ

Добромир Карамаринов стана почетен председател на АБАФ

Конгресът на АБАФ (Асоциацията на Балканските атлетически асоциации) се проведе в Белград, Сърбия на 26 ноември.

Събитието бе открито от президента на АБАФ Добромир Карамаринов и президента на Световната атлетика Себастиан Коу.

Добромир Карамаринов благодари на всички членове и партньори на АБАФ и се отказа от поста си, тъй като преди месец бе официално избран да ръководи Европейската атлетика и ангажиментите му не позволяват да съвместява двете длъжности.

Временно АБАФ ще се управлява от двамата вицепрезиденти - Фатих Чинтимар (Турция) и Слободан Бранкович (Събрия) до редовните избори през 2023 година. Оперативната работа в АБАФ остава задължение на генералния секретар Галя Пухалева, а централата ще бъде в София до 2023 година.

Изпълнителният борд на АБАФ също претърпя промени на Конгреса в Белград. Петимата членове на борда са от четирите страни, които организират най-много балкански шампионати през годините - Турция, Сърбия, Румъния и България. Така бордът на АБАФ вече се състои от двамата съпрезиденти Чинтимар (Турция) и Бранкович (Сърбия), а на мястото на Добромир Карамаринов от България бе избран бившият национален рекордьор в бягането на 110 метра с препятствия Пламен Кръстев. На мястото на предишния президент на румънската атлетическа федерация Флориан Флоря пък бе предложен и избран Адриан Младоною Ц генерален секретар на Румънската лекоатлетическа федерация. Кръстев и Младоною ще бъдат вицепрезиденти на АБАФ до април 2023 година, когато са изборите за президент.

След избирането на новия борд на АБАФ Добромир Карамаринов сподели моменти от десетгодишното му управление и даде съвет на наследниците си:

"Точно преди 11 години през 2010-а в този хотел, в съседната зала имаше 7-8 представители от няколко балкански атлетически федерации, а аз бях избран за президент на АБАФ. Сега сме в същия хотел, заседаваме в по-голямата зала и сме над 40 представители на Балканската атлетика, а с нас е президентът на Световната атлетика. Имаме членове от 21 страни, имаме активен спортен календар, който дава възможност на стотици атлети в няколко възрасти, да участват в силни международни състезания. Организираме и множество съпътстващи събития като семинари, курсове и Балканската атлетическа гала, на която награждаваме най-добрите атлети на АБАФ. Между федерациите членки цари дух на приятелство и ние сме наистина едно голямо семейство.

Съветът ми към Слободан Бранкович и Фатих Чинтимар е да запазят и развият този дух на приятелство, което ще доведе и до още по-голям просперитет на АБАФ", каза Карамаринов.

Президентът на Световната атлетика Себастиан Коу заяви, че на състезанията и събитията на АБАФ се чувства у дома, и че АБАФ е пример за регионална атлетическа организация.

В края на избора на президенти и изпълнителен борд Добромир Карамаринов бе обявен за почетен президент на АБАФ, а знак за тази почетна длъжност му бе връчена от Себастиан Коу, Слободан Бранкович и Фатих Чинтимар.

В края на конгреса с почетните плакети от АБАФ бяха наградени Себастиан Коу, Слободан Бранкович и Мориц Науман (представител на Коника Ц един от партньорите на АБАФ).

Вечерта на 26 ноември е планувана церемонията по награждаване за Атлет и Атлетка на АБАФ.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти