Улица в София ще носи името на Боян Петров

Улица в София ще носи името на Боян Петров

Улица в София ще носи името на най-добрия български алпинист Боян Петров. Вчера Столичният общински съвет одобри именуването на няколко безименни улици на територията на София. Предложенията са внесени от районните кметове, след съгласуване с жителите на съответните квартали. В район „Триадица“, по идея на местната общност в „Манастирски ливади“, улица с гледка към Витоша ще носи името на Боян Петров.

Алпинистът изчезна през 2018-а година в Хималаите при опит да изкачи връх Шиша Пангма. Въпреки издирвателните операции обаче, неговото тяло така и не беше намерено и така Боян Петров остана завинаги в планината на 45-годишна възраст.

Боян Петров или Съни, както го наричаха приятелите му, е български зоолог, еколог, спелеолог и алпинист, работил в Националния природонаучен музей при БАН в София. Той е единственият българин с 10 изкачени върха над 8000 метра без използване на кислород и шерпи. Има най-много първи български изкачвания на осемхилядници, общо 4 (Гашербрум I, Кангчендзьонга, К2 и Манаслу).

Още от Други спортове

Виж всички