Системата на управление на WADA ще бъде реформирана, за да стане по-прозрачна и независима

Системата на управление на WADA ще бъде реформирана, за да стане по-прозрачна и независима

Управлението на Световната антидопингова агенция (WADA) ще бъде реформирано, след като Учредителният съвет на централата одобри плана на работна група за създаване на по-прозрачна и независима система, съобщава ТАСС. Предложените промени са свързани с предоставянето на по-големи права в управлението на глобалния антидопингов регулатор на спортисти и национални антидопингови агенции.

По-специално, към WADA ще започне работа съвет от спортисти, който ще включва 20 души. Тя ще бъде сформирана от три групи: представители на комисиите на спортистите на международните олимпийски и параолимпийски комитети, представители на комисиите на спортистите на международните федерации, а друга група ще бъде сформирана по предложения на специален панел.

Учредителният съвет на WADA ще бъде разширен, за да включва двама представители от Съвета на атлетите на WADA и двама представители на национални антидопингови организации. Решенията ще се приемат с мнозинство от 2/3. По този начин размерът на Съвета на учредителите ще се увеличи до 42. Съветът на учредителите е върховният управителен орган на WADA, който се формира еднакъв брой представители на спортното движение и държавните агенции.

Съставът на изпълнителния комитет на WADA също ще се промени. Той ще включва председателят на Съвета на атлетите на агенцията и един независим представител, чиято кандидатура ще бъде одобрена от представители на спортното движение и държавните агенции. Предложенията за реформи трябва да бъдат изготвени до май 2022 година.

Наскоро WADA беше критикувана от редица спортни организации и от САЩ, че не иска да реформира системата за управление. Поради тази причина Вашингтон тази година отказа да изплати изцяло годишните вноски към организацията.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти