Китай няма да позволи на Вашингтон да използва Олимпиадата за намеса във вътрешните работи на страната

Китай няма да позволи на Вашингтон да използва Олимпиадата за намеса във вътрешните работи на страната

Китайските власти няма да позволят на Вашингтон да използва Зимините олимпийските игри в Пекин за намеса във вътрешните работи на страната. Това съобщи говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян на брифинг днес.”

Няма да позволим на външни сили да се намесват във вътрешните работи на страната ни под никакъв предлог и под каквато и да е форма. САЩ клеветят Китай, използвайки предполагаемата расова дискриминация и принудителен труд в Синцзян като извинение. Подобно политизиране на спорта нарушава олимпийския дух", каза Лицзян.

Дипломатът припомни, че опитите на някои американски политици да бойкотират Зимните олимпийски игри в Пекин накърняват интересите на спортистиte от цял свят.

"Всички обвинения от американска страна срещу Китай в нарушаване на правата на човека както по този, така и по други въпроси са неверни и абсолютно неоснователни", добави Лицзян.

Снощи американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ обмислят дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин - ход, който може да представлява протест срещу поведението на Китай в областта на човешките права.

Още от Пекин 2022

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти