Европейският парламент се обяви против създаването на турнири като Суперлигата

Европейският парламент се обяви против създаването на турнири като Суперлигата

Европейският парламент отхвърли идеята на някои от големите клубове на Стария континент за създаването на Суперлига. Той направи това чрез доклад, чрез който отхвърля идеята.

"Имаме нужда от европейска политика в областта на спорта. Нашата задача като евродепутати е да запазим и да поощрим съществуващия модел на базата на ценностите за следващите поколения", каза евродепутатът Томаш Франковски при представянето на доклада в Комисията за култура. Полският политик призова да се борим срещу "силите, които застрашават европейския модел и търсят чисто търговска визия в спорта". 

От своя страна, вицепрезидентът на Европейската комисия за европейски стил на живот - гъркът Маргаритис Скинас, написа в "Туитър": "Трябва да защитим европейския модел на спорта, базиран върху ценности, върху различието и приемствеността. Няма място да го оставим на малкото богати и мощни клубове". 

Евродепутатите предложиха Европейският съюз да развива спортна култура, която се основава на ценности като солидарност, устойчивост, приемственост, справедливост. Докладът се противопоставя на "отцепнически състезания, които създават опасност да се разруши стабилността на спортната екосистема".

Още от Футбол свят

Виж всички