Слободан Ковач: Никой от федерацията не ми се обади! Разбрах от Марко Подрасчанин, че съм уволнен

Слободан Ковач вече не е селекционер на националния отбор на Сърбия. Олимпийският шампион от Сидни 2000 година изведе „плавите“ до европейската титла през 209 година, но на Евро 2021 класира „репрезентацията“ едва 4-а, а по-рано не можа да класира тима и за участие на Олимпийските игри в Токио.

Слободан Ковач вече не е селекционер на Сърбия
Слободан Ковач вече не е селекционер на Сърбия

„Федерацията е недоволна от резултатите и смята, че смяната може да доведе до по-добри постижения. Неофициално преди около месец разговарях с президента Зоран Гаич. Стигнахме до извода, че четвъртото място на Европейското първенство не е резултатът, който очаквахме и че можеше да бъде по-добър. Не знам дали е очаквал тогава да подам оставка. Мислех, че след един добър сезон можем да бъдем по-добри. В този момент ситуацията не бе най-добрата. Мисля, че единственото нещо, което не е наред е, че никой не ми се обади от федерацията, но от Марко Подрасчанин научих, че вече не съм селекционер на Сърбия“, заяви Слободан Ковач в интервю за „Спортски Журнал“.

Заедно със Слободан Ковач без работа останаха и селекционерите на юношеските и младежките състави на „плавите“.

Слободан Ковач

„Говорихме за бъдещето и начина, по който ще работим и че ще се проведе среща, на която ще се реши всичко. Мина месец оттогава, никой не ми каза кога е проведена срещата и какво е решено. Не знаех, но предположих, че мислят за смяна. Това е право на хората, които ръководят централата. Нямам възражения, недоволни са от резултатите и ситуацията, искат промяна, за да направят нещо по-добро. Единственото, за което съжалявам е, че никой не ми се обади. Чух, че треньорите на по-младите категории са имали информация за това миналата седмица, не ми е ясно защо не е уведомен селекционерът на А националния отбор“, добави Ковач.

Слободан Ковач

„Преди 2 години направихме отличен резултат. През последните две години имаше възходи и падения, всеки трябва да поеме отговорност. Това не бяха пълни две години работа, тъй като цялата година беше проблемна заради коронавируса. Горчивият вкус остава в устата, но всеки продължава по пътя си. Ще направя най-доброто, което знам, ще се опитам да се наложа някъде другаде. За мен беше голяма чест от първия момент да бъда селекционер на Сърби, дадох всичко от себе си“, завърши Бобан Ковач, който през новия сезон води полския гранд СКРА Белхатов.

Слободан Ковач

Президентът на OSSRB Зоран Гаич, заяви че Управителният съвет на федерацията е взело решение за смяната на Слободан Ковач.

„Боба е наш и ще си остане наш завинаги. Нещо обаче трябваше да се промени. Ръководството на OSSRB реши така и продължаваме... Има голям интерес към позицията на старши-треньор на Сърбия. Винаги е било така, когато става дума за мъжкия волейболен отбор. Имаме достатъчно време, за да реши кой ще заеме поста“ , заяви Зоран Гаич пред Mozartsport.

Кой ще е следващият селекционер на Сърбия?

Най-спряганото име за следващ селекционер на „плавите“ е това на Слободан Бошкан. В момента олимпийският шампион от Сидни 2000 е начало на шампиона Войводина СЕМЕ (Нови Сад), където играе националът Радослав Парапунов.

Радослав Парапунов заби 26 точки за успех на Войводина
Радослав Парапунов заби 26 точки за успех на Войводина

Споменава се също и Игор Жакич, който е старши треньор на Цървена звезда (Белград) и бивш помощник на Ковач в националния отбор.

Не изключено и възможността селекционерът да бъде чужденец.

Гледайте Лига на нациите, Шампионска лига, Световно клубно първенство, Световно първенство 2022 и още много волейбол на световно ниво в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички