Силите на Григор Димитров не стигнаха за финал в Индиън Уелс

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров не можа да се възстанови достатъчно бързо, за да изиграе пореден силен мач през последните седмици и трябваше да приеме поражение 2:6, 4:6 от новата първа ракета на Великобритания Камерън Нори.

Така мечтите за първи финал на "Мастърс"-а в Индиън Уелс не се сбъднаха, но за това обяснение може да се намери както в 28-те непредизвикани грешки от ракетата на българина, така и в очевидната липса на достатъчно добра физическа кондиция. В последните си два двубоя в "Рая на тениса" той постигна изключителни обрати срещу шампиона от US Open Даниил Медведев и шампиона от "Мастърс"-а в Маями Хуберт Хуркач, като силите му не стигнаха срещу иначе безгрешния Нори.

Британецът заслужава само овации за достигнатия шести финал на турнир от АТР през този сезон, като вече е само на една победа от класиране на Финалите на АТР в Торино. Той не блестеше с нищо, освен с невероятна устойчивост от основната линия и липса на фрапантни грешки, каквито поведе видяхме от Димитров. Първият сервис на българина също не му вършеше необходимата работа и не му осигури достатъчно лесни точки, които можеха да спестят нервни моменти.

Все пак, Гришо отново напомни за себе си на най-голямата сцена и за седми път игра полуфинал на "Мастърс" турнир, както и за първи от Париж 2019-а. Във втора поредна надпревара след тази в Сан Диего той стига до предпоследната фаза и създава основания за оптимизъм за нови силни резултати до края на сезона.

Димитров ще се изкачи със седем позиции с натрупаните 350 точки от Индиън Уелс и от понеделник ще бъде 21-ви в световната ранглиста, стига Камерън Нори да спечели титлата в "Рая на тениса". Ако някого измежду Тейлър Фриц и Николоз Басилашвили триумфира, то Григор ще е 22-ри.

Първи сет

Григор започна с двойна грешка, а после в по-продължително разиграване пресили плосък бекхенд, но пък намали изоставането си на 15-30 чрез остър сервис по диагонала в полето за равенство и хубав форхенд в оголената права. Българинът беше агресорът в следващата размяна, независимо от дълбокия ретур на Нори, като около 20-ия удар британецът направи непредизвикана грешка. Дебютантът на тази фаза опитваше да натиска бекхенда на съперника си с лифтираните форхенди, но Димитров издържа и завърши с форхенд-уинър по правата. Нори обаче стигна до дюс с два поредни камшични бекхенда по диагонала, а после негов форхенд в движение по правата се превърна в печелишв и му осигури точка за пробив. Грешка от бекхенд-слайс на Григор даде брейка на съперника - 0:1.

Два невърнати сервиса (един ас) от полето за равенство, плюс грешка от бекхенд с висока парабола на Григор в средата на корта осигуриха аванс от 40-0 на британеца. Още една директна точка от начален удар затвърди пробива за 0:2. Григор обаче продължаваше да се чувства леко неуверен при опитите си да повдигне високо топката над мрежата и сбърка с предната страна на ракетата, а и втората му двойна грешка направи цифровото изражение 0-30. Първият му невърнат сервис свърши добра работа за възвръщане на кондицията, а комбинация сервис-форхенд изравни на 30-30. Нова непредизвикана грешка от форхенд обаче доведе до още една точка за пробив, а после закъснял бекхенд-слайс (провокиран от серия остри удари със задната страна на ракетата) направи резултата още по-неприятен - 0:3.

Грешка от форхенд по обратния диагонал и бекхенд в мрежата на Нори дадоха две точки на Димитров, но той не можа да направи повече и трябваше да приеме изоставане от 0:4. Деветата непредизвикана грешка на Гришо (при 4 на британеца) стана причина за 0-15, но после отлично негово воле на мрежата раздвижи българските зрители в публиката. Още едно излизане на мрежата напомни за правилната рецепта за победа, а два невърнати сервиса направиха резултата малко по-приемлив - 1:4.

Григор спечели с форхенд по правата най-красивото разиграване до момента в мача, а грешка на Нори от бекхенд го постави в неприятна ситуация при 0-30. Непредизвикано сбъркан форхенд на британеца осигури троен брейк-бол на Димитров и той се възползва още при първата възможност, за да "вдигне" съвсем публиката - 2:4. Българинът не мина без проблеми в следващия си сервис-гейм, защото линиите "обичаха" повече съперника му и той стигна набързо до 0-30, но пък невърнат втори начален удар в тялото му направи съотношението 15-30. Още едно такова упражнение към бекхенд-страната на посрещащия изравни резултата на 30-30, но Григор пресили сложен бекхенд и трябваше да отразява нова точка за пробив. Нова непредизвикана - този път от форхенд - потуши порива на българина и доближи Нори на само 1 гейм от успеха в първия сет.

Британецът имаше късмет с някои сантиметри около линията в негова полза в два случая, но като цяло взе първия сет главно заради близо 15-те непредизвикани грешки на Григор - 2:6 за 31 минути игра.

Втори сет

Гришо не спираше да бърка елементарни форхенди и при 30-30 на свой сервис не можа да завърши по правата, само че веднага брейк-болът бе неутрализиран с майсторски минаващ бекхенд. Първият сервис обаче продължаваше да не върши необходимата работа, а грешка от бекхенд на българина доведе до нов шанс за пробив. Той бе отразен с чудесен форхенд-уинър по обратния диагонал, а впоследствие двамата си размениха по една грешка, но Григор отново пропусна с предната страна на ракетата по оголената права. Пореден неточен форхенд от печеливша позиция на българина осигури трета възможност за пробив на съперника, а тя бе пратена в миналото с доста по-сложен за изпълнение уинър. Четвъртият брейк-бол пак бе подарък от елементарна грешка и вече с бекхенд в мрежата Димитров направи всичко възможно да загуби сервис-гейма си - 0:1.

От 40-0 бившият световен номер 3 се посъбуди с две поредни хубаво проведени точки, а до дюс се стигна след майсторско изпълнение на мрежата на Гришо и печелившо воле след къса топка. Играта му цялостно обаче не вървеше и подготовката за ударите не бе на ниво, както и придвижването по корта - в крайна сметка 0:2.

Дори любимият му бекхенд по правата не работеше по предназначение, но все пак въпреки ситуация 40-30, той си взе сервис-гейма за 1:2, макар да не изглеждаше как ще може да осъществи трети пореден обрат. Той се постара да вкара в употреба бекхенд-слайса си и чрез него да пробва да "трови" съперника, както се случваше в някои от предишните му мачове, като имаше известна успеваемост, за да стигне до 15-30, а впоследствие и до брейк-бол. В тези напечени моменти обаче Нори сервираше най-мощните си удари и се измъкна от бедата с тях, но форхендът на Григор се завърна и с него той успяваше да доминира разиграванията от основната линия. Въпреки възможностите да извлече повече от 8-минутния гейм на посрещане, отново предната страна на ракетата на Димитров го предаде за 1:3.

Късметът с линиите на британеца кореспондираше с липсата на оптимална кондиция на Димитров, чийто пък първи сервис варираше около 50 и 55 процента и така шансовете за лесни и бързи точки не бяха много. Въпреки някои излишно създадени трудности и преминаване през дюс българинът си взе подаването за 2:3 и все пак си запазваше шансовете да постигне успех във втория сет.

Независимо от трудностите Гришо заслужаваше поздравления, че не спираше да се бори и в следващия гейм, където успя да стигне до дюс с магически форхенд-уинър в движение по правата над най-високата страна на мрежата. Нори обаче практически не правеше непредизвикани грешки и само с това превъзхождаше достатъчно, за да върви уверено към приключване на мача - 2:4.

Елегантна къса от бекхенд от основната линия сложи край на първия експресен и безпроблемен сервис-гейм на Димитров за 3:4. Той отново имаше възможност да извлече повече от две спечелени точки на посрещане, но една грешка от форхенд и една от бекхенд доближиха съперника му на само един гейм до победата - 3:5. Пълен контраст се получи в следващия му сервис-гейм, когато направи две магически отигравания и вдигна публиката на крака, печелейки убедително подаването си, макар и само за да провокира съперника да изпълнява начални удари за класиране на финала - 4:5.

Нори вкара два невърнати сервиса, Григор сбърка форхенд от печеливша позиция и после прати ретур в мрежата - 2:6, 4:6 за 97 минути игра.

Гледайте ATP 1000, 500, 250, Finals, Next Gen, CUP и още много тенис на световно ниво в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички