Обявиха маршрута на Обиколката на Франция

Обявиха маршрута на Обиколката на Франция

Организаторите на Обиколката на Франция разкриха, че са подготвили изключително коварен маршрут за състезателите през 2022 година. Най-добрите колоездачи в света ще трябва да се борят с вятъра, павета и тежки изкачвания.

109-ото издание на „Тур дьо Франс“ ще започне на 1 юли 2022 година в столицата на Дания Копенхаген с индивидуален етап по часовник с дължина от 13 километра. Първите три етапа ще бъдат в скандинавската страна, като във втория ще бъдат преодолени 199 километра от Роскилде до Нюборг. В този етап ще бъде преодолян един от най-внушителните архитектурни обекти в света - 18-километровата транспортна връзка „Големият Белт“, която свързва остров Шеланд с град Нюборг.

„На това място духа вятър 364 дни в годината“, посочи директорът на „Тур дьо Франс“ Кристиан Прюдом.

„Обиколката може да бъде изгубена за някои състезатели още в този втори етап“, каза още Прюдом и добави, че след трите етапа в Дания в четвъртия ден ще има „трансферен ден“ до Франция. Четвъртият ден ще бъде из полетата на Фландрия от Дюнкерк до Кале, а в петия етап колоездачите ще трябва да се борят с паветата от Лил до Аренберг Порт дю Айно, което се очаква да затрудни максимално специалистите в изкачванията.

Първото истинско изкачване идва в седмия етап, когато се финишира на Планше дьо Бел Фийс. Най-високата точка, през която ще премина Обиколката, е Кол дю Галибиер (2607 метра), който ще бъде достигнат на 13 юли в 11-ия етап.

В 12-ия етап ще бъде качена друга митична височина - Алп д'Юез, а през третата седмица състезанието ще се движи из Пиринеите.

Обиколката на Франция ще завърши на 24 юли в Париж.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти