Шок! Мадридски съд постанови, че френски национал трябва да влезе в затвора

Шок! Мадридски съд постанови, че френски национал трябва да влезе в затвора

От AS излязоха с шокиращата информация, че френският национал на Байерн (Мюнхен) Люка Ернандес трябва да влезе в испански затвор. Изданието цитира заповед на Наказателен съд №32 в Мадрид, според която защитника го очаква едногодишен затвор.

Заповедта е издадена на 14 септември от съдия Аурора Аребола дел Вайе. Тя гласи, че “господин Люка Франсоа Бернар Ернандес трябва да се яви пред този съд в 11:00 часа на 19 октомври 2021 година, за да бъде задължен да влезе в рамките на 10 дни в затвор по свой избор”.

Всичко започва на 3 февруари 2017 година, когато Ернандес, тогава футболист на Атлетико Мадрид, е имал семеен скандал заедно с жена си Амелия де ла Оса насред улицата. Тогава мадридски съд осъдил и двамата на 31 дни общественополезен труд и им забранил да се доближават и да си общуват взаимно за период от шест месеца. Това е познато още като ограничителна заповед. Въпреки тази присъда двамата решили да отидат заедно на меден месец. При завръщането си в 9:30 часа на 13 юни те били задържани до билетния център на входа на летище “Барахас” в Мадрид, след като са кацнали с полет от Маями.

Люка е бил задържан и е бил предаден на Мадридски съд №3 срещу насилието над жени. Впоследствие той е бил освободен. Амелия пък е била идентифицирана, но не и задържана, тъй като съдът все още не я бил уведомил за ограничителната заповед. След известно време прокуратурата в Мадрид поискала едногодишен затвор за Люка заради нарушаване на ограничителната заповед. Именно такова наказание е било отредено на френския национал от Наказателен съд №35 в Мадрид. Адвокатите на Люка поискали затворът да бъде заменен с полагане на общественополезен труд, но тази молба не е била уважена, тъй като футболистът преди това не бил спазил въпросните 31 дни общественополезен труд, наложени през 2017 година във връзка с този случай.

Люка Ернандес

Трябва да се уточни, че сегашното наказание не е заради първоначалното насилие срещу жена му, а заради това, че не е спазил заповед, издадена от съдебен съдия. Защитата на Ернандес е отправила жалба срещу това решение, като Областният съд ще реши дали да я уважи, или не. При всички случаи, играчът трябва да се яви пред мадридския съд на 19 октомври и до 10 дни да посочи затвора, в който би искал да постъпи.

Люка Ернандес

Тъй като вече има издадено съдебно решение, не може да се поиска отлагане по случая. Възможно е Областният съд да приеме жалбата и да отмени постъпването в затвора или да нареди Люка да го напусне след едва няколко дни в него. Според нормативните актове веднъж щом осъдените откажат алтернативите на влизането в затвор, наказанието влиза в сила или, в случай на успешно обжалване, то е отменено. 

Люка Ернандес

За всичко това от Байерн твърдят, че не знаят нищо по въпроса. Футболистът е бил уведомен за решението на съда още преди месец - на 14 септември, но е възможно да не е съобщил за него на своя клуб.

Още от Футбол свят

Виж всички