Над 5000 спортисти ще бъдат проверени за допинг преди Зимните олимпийски игри в Пекин 2022

Над 5000 спортисти ще бъдат проверени за допинг преди Зимните олимпийски игри в Пекин 2022

Международната агенция за допинг тестове (ITA) стартира антидопингова програма за Зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин, според която близо 5400 спортисти да бъдат тествани преди състезанието. Списъците с имената на спортисти, които трябва да преминат тестовете, са създадени със съдействието на международни спортни федерации и национални антидопингови агенции, които са част от експертната група за олимпиадата.

Експертната група ще следи изпълнението на програмата, както и ще издава допълнителни препоръки за тестване на спортисти, които преди това не са били включени в списъците. В сравнение с Игрите през 2018 година броят на проверяваните спортисти се е увеличил значително. Преди Олимпиадата в Пьончан бяха тествани около 3500 души.

Международният олимпийски комитет (МОК) обяви създаването на ITA на 16 март 2017 година. Агенцията е получила от МОК всички права за провеждане на антидопингови дейности в рамките на Олимпийските игри. Според говорителя на МОК Марк Адамс, преди Игрите в Токио ITA е успяла да приложи най-голямата програма за олимпийски тестове в историята.

Зимните игри в Пекин ще се проведат от 4 до 20 февруари догодина.

Още от Зимни спортове

Виж всички