Двукратната олимпийска шампионка по шорттрек Сук Хи Шим от Република Корея е отстранена от тренировките на националния отбор

Двукратната олимпийска шампионка по шорттрек Сук Хи Шим от Република Корея е отстранена от тренировките на националния отбор

Двукратната олимпийска шампионка по шорттрек Сук Хи Шим от Република Корея е отстранена от тренировките на националния отбор заради телефонни съобщения, които е изпращала на треньорите по време на Зимните олимпийски игри в Пьончан 2018. В тях тя се е подигравала на съотборничката си Минджон Чой, съобщава агенция Ройтерс.

Съобщенията бяха публикувани в интернет. Спортистката е написала, че е готова да стане "женската версия на Стивън Бредбъри", ако ситуацията на пистата не се развие така, както тя планира.

Абсолютният аутсайдер Стивън Бредбъри сензационно и куриозно да спечели титлата на 1000 метра в Солт Лейк Сити 2002 след групово падане на всички останали финалисти на последния завой.

На финалите в Пьончан 2018 Сук Хи Шим и Минджон Чой се сблъскаха и паднаха на последния завой в надпреварата на 1000 метра. Първата беше дисквалифицирана, а втората завърши на четвърто място.

Южнокорейският кънки съюз планира да разследва умишления сблъсък. Организацията отстрани спортистката от тренировките на националния отбор. Тя няма да може да участва на Световната купа по шорттрек в Пекин (21-24 октомври), където ще се раздават квоти за Олимпиадата през 2022 година, която отново е в Пекин.

Шим се извини в понеделник, докато мениджърската агенция на Чой призова за разследване.

"Бих искал искрено да се извиня за разочарованието и нараняването на много хора с моите незрели действия и думи", каза Шим.

Сук Хи Шим има четири медала от зимни олимпийски игри в кариерата си - злато с щафетата на 3000 метра с Сочи 2014 и Пьончан 2018, сребро на 1500 метра и бронз на 1000 метра от Сочи 2014. Освен това тя е завоювала 11 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала от световни първенства.

Още от Зимни спортове

Виж всички