Осемкратната олимпийска шампионка по ски-бягане Марит Бьорген издаде биографична книга

Осемкратната олимпийска шампионка по ски-бягане Марит Бьорген издаде биографична книга

Допинг тестът на осемкратната олимпийска шампионка по ски-бягане Марит Бьорген (Норвегия) на Световното първенство през 2017 година в Лахти е дал положителен резултат, но Международната ски федерация (ФИС) приела обяснението на спортистката и разследването приключило. Това разказва тя в биографичната си книга, която представи в ефира на норвежкия телевизионен канал VG.

На Световното първенство през 2017-а норвежката спечели четири златни медала, а през април същата година получи обаждане от лекаря на норвежкия отбор Петер Олберг, който я информира, че антидопинговата лаборатория в Лахти е открила аномалии във взетата проба, след като спечели на 30 километра свободен стил.

"След този разговор стомахът ми се сви от ужас. След допинг случаите с Мартин Сундби и Тереза Йохауг не можех да си представя, че това ще се случи с мен", каза Бьорген.

Анализ на урината на спортистката показа съдържание на следи от забранено вещество - 19-норандростерон. Високата концентрация на веществото в пробата се дължи на употребата на Primolut-N, който Бьорген използва за коригиране на менструалния цикъл. Самото лекарство не е забранено и се използва от много спортисти, съдържащият се в него норетистерон се екскретира от тялото под формата на малко количество 19-норандростерон. Лекарят на отбора предположил, че излишната концентрация на веществото в пробата може да се дължи на дехидратация по време на маратона, най-дългото разстояние в ски бягането.

Бьорген изготвила обяснително писмо, което изпратила до ФИС. Лабораторният анализ потвърдил версията на лекаря и разследването приключило.

"Дори не си мислех, че това може да се случи. Ако имах информация за това лекарство предварително, тогава бихме могли да се справим по-добре с тази ситуация", добави скиорката.

41-годишната Бьорген има най-много спечелени медали в историята на зимните олимпийски игри (8 златни, 4 сребърни и 3 бронзови). Тя е абсолютният рекордьор в историята на световните първенства (18-кратна световна шампионка). Освен това норвежката има четири Световни купи (2005, 2006, 2012, 2015) и 107 победи в индивидуални състезания за Световната купа.

През април 2018 година Бьорген обяви край на спортната си кариера.

Още от Зимни спортове

Виж всички