Григор Димитров се разправи с американски гигант и стигна 1/8-финалите в Индиън Уелс за първи път

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров продължи възходящото си представяне с успех 6:3, 6:4 над 211-сантиметровата първа ракета на САЩ Райли Опелка, който е и 20-и в световната ранглиста. Така Гришо за първи път в кариерата си постигна две поредни победи в Индиън Уелс и се класира на осминафиналите в "Мастърс"-а, провеждащ се в прословутия комплекс, известен като "Рая на тениса".

Димитров ще се изправи срещу водача в схемата Даниил Медведев, но каквото и да се случи оттук нататък в надпреварата, то програмата "минимум" бе изпълнена по изключително убедителен начин.

В Сан Диего Григор напомни за най-добрите си години и сега продължи възхода срещу доста коварен съперник и при неудобни условия заради силния вятър, който често променяше и "си играеше" с траекторията на топката. Бавният корт също не се понрави на Опелка, но Димитров беше много по-прецизен на свой сервис и изобщо не позволи на съперника си да се добере дори до шанс за пробив.

С рекордното си класиране в Индиън Уелс Гришо почти сигурно си осигури и изкачване с още една позиция в световната ранглиста до 27-мата. Според статистиката, освен очевидното предимство при сервис, срещу Опелка той е направил 18 уинъра и само 4 непредизвикани грешки.

Първи сет

Григор започна отлично на начален удар и бързо спечели подаването си, въпреки че и Опелка демонстрира нагласата си за двубоя, регистрирайки печеливш ретур от форхенд. Американецът се възползва от високия отскок на топката на корта и с кик-сервиси от втори начален удар успя да затрудни максимално Димитров от ретур - 1:1. Все пак, позитивното бе, че сервисите на българина работеха безотказано в пъвите минути и той сравнително лесно поведе с 2:1. Най-дългото разиграване до този момент бе от 5-6 удара и приключи в полза на бившия световен номер 3 след сбъркан форхенд с прекомерна агресия на съперника му.

За първи път в двубоя Димитров успя да поведе с 15-30, благодарение на ниско свалена топка от бекхенд-слайс, която провокира Опелка да прати форхенда си в мрежата. Последва и величествен минаващ бекхенд по правата за брейк-бол, но американецът го отрази с ас по правата в полето за предимство. Още два перфектни начални удара позволиха на гиганта да обърне и да спечели първия си проблематичен сервис-гейм - 2:2. Григор загуби две точки на свое подаване, главно защото съперникът залагаше на тактика ретур-мрежа, но първият сервис на топ ракетата ни функционираше отлично - 3:2.

Вятърът все повече почваше да променя летежа на топката, но пък позитивното бе, че Григор стигна до 0-30 с два добри ретура, а след това минаващ форхенд му осигури троен шанс за пробив. Опелка заби ас от второ подаване по диагонала към бекхенда на българина, но впоследствие впечатляващ минаващ удар от задната страна на ракетата на Димитров направи брейка факт - 4:2.

Единствените трудности на Гришо при следващото му подаване бяха предизвикани от вятъра, но иначе пробивът беше затвърден на нула за 5:2. За отрицателно време Опелка взе началния си удар за 5:3 и остави приключването на сета в ръцете на противника му. Изненадващо или не, двамата проведоха маратонско разиграване с около 20 удара, което бе спечелено от Григор, но малко по-късно вятърът не се намеси в негова полза и се стигна до 30-30. Два поредни забележителни сервиса и съответно две директни точки обаче направиха резултата 6:3 след 33 минути игра.

Втори сет

Григор продължи с високото си ниво на ретури, когато имаше възможност да закачи топката и стигна до два брейк-бола, само че първият от тях бе отразен с ас, а при втория българинът се подхлъзна при опит за минаващ форхенд. Опелка през цялото време играеше сервис-мрежа и все пак оцеля в началото на втория сет. Димитров не спираше да се справя отлично и от начален удар, като взе подаването си на нула и поддържаше само 1 загубена точка при вкаран втори сервис, докато пък първият му също затрудняваше максимално противника.

Опелка все още имаше само 55% успеваемост на първи сервис (при 76%) на Григор, но повиши качеството му и все пак успяваше да се избави от неприятности, макар два пъти отново да бе разминат на мрежата от българина - 1:2. Световният номер 28 не спираше с бързите и безпроблемни геймове на свой начален удар - 2:2. Веднъж заради сантиметър и веднъж заради невнимание при форхенд към опразнената права Димитров пропусна да запише точки и потенциално да стигне до брейк-бол, като доминацията на сервиращите продължи, макар очевидно Опелка да имаше повече трудности.

Двамата продължиха с размените на подавания до 3:4, а вятърът все така ги смущаваше при определени отигравания от основната линия. Григор изравни отново убедително на 4:4, а американецът показваше повече видими признаци на раздразнение от условията, макар да се държеше наравно във втория сет. Димитров регистрира два ретур-уинъра и поведе с 15-30, след което успя да стигне и до така желания шанс за пробив след инстинктивно воле край мрежата. Прекрасен дълбок ретур бе последван от сбъркан форхенд на Опелка и целта се оказа съвсем близо - 5:4!

Гришо не се пропука под напрежението от задачата да затвори мача и още при първия си мачбол постигна успех, за да се класира за първи път на осминафиналите в Индиън Уелс след отлична продукция за 1 час и 12 минути.

Още от Тенис

Виж всички