Бивш президент на Хърватия ще помага за избора на домакините на Олимпийските игри

Бивш президент на Хърватия ще помага за избора на домакините на Олимпийските игри

Бившият президент на Хърватия - Колинда Грабар-Китанович, бе избрана за президент на Олимпийската комисия за бъдещо домакинство на игри.

Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че Грабар-Китанович започва веднага на поста си, на който наследява Кристин Клостер Аасен, която бе избрана за член в Изпълнителния борд на МОК.

Олимпийската комисия за бъдещо домакинство работи с градовете и регионите, които кандидатстват за приемането на Олимпийски игри, и управлява процеса, за да може състезанията да са по-евтини и устойчиви.

Грабар-Китанович вече бе част от комисията, която наскоро помогна Бризбейн да бъде домакин през 2032 година. Нейното място зае испанката Марисол Касадо.

Следващите Олимпийски игри, за които трябва да се определи домакин, са Летните през 2030 година.

"Благодарна съм за възможността да си партнирам с потенциални домакини на олимпийски проекти и да им помагам да осъществяват дългогодишните си цели за развитие, обществено здраве, спортно участие и интеграция", каза хърватката.

Президентът на МОК Томас Бах каза: "Колинда Грабар-Китанович ще допринесе с богатите си и разнообразни умения, включително и с политическите й връзки на най-високо ниво".

Още от Зимни спортове

Виж всички