Английските клубове опитват да спрат сделката за Нюкасъл

Английските клубове опитват да спрат сделката за Нюкасъл

Клубовете в Англия са поискали спешна среща с ръководството на Висшата лига следващата седмица. Причината е продажбата на Нюкасъл на консорциум, свързан със Саудитска Арабия. Всички останали 19 клубове в елита са против сделката и са недоволни от това, че не са били информирани за развитието й.

Протестът е воден от президента на Тотнъм Даниел Леви. Ливърпул, Манчестър Юнайтед и Арсенал също са сред водещите противници на сделката. Те обаче са информирани, че вече е твърде късно, тъй като вече е дадено разрешение за смяната на собствеността. Така че на евентуалната среща следващата седмица от Висшата лига ще се обясняват защо са допуснали това да се случи.

Първоначално предложението за покупка на Нюкасъл бе отправено през март 2020 г., но бе оттеглено 4 месеца по-късно, тъй като имаше индикации, че няма да бъдат спазени правилата на Висшата лига. Основният проблем бе дали държавата Саудитска Арабия ще контролира клуба. След завършване на сделката представители на новата власт в Нюкасъл обясниха, че са убедили шефовете на Висшата лига, че Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, който придоби 80% от клуба, е дистанциран от самата държава, въпреки че той е управляван от принца Мохамед Бин Салман.

Едно от притесненията на английските клубове е навлизане на нови милиардери в първенството, които ще разместят настоящето разпределение на силите. Официалните оплаквания пък включват вреди по марката на Висшата лига, тъй като към Саудитска Арабия има множество оплаквания свързани с нарушаване на човешките права.

Още от Футбол свят

Виж всички