Официално: Нюкасъл вече има най-богатите собственици в света

Инвестиционен фонд, зад който стои престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, официално вече е собственик на английския футболен клуб Нюкасъл, съобщиха преди минути от Премиър лийг. По този начин досегашният собственик Майк Ашли напуска клуба след 14 години на “Сейнт Джеймсис Парк”.

Сделката бе започната преди около 18 месеца, но впоследствие бе спряна заради правен спор между Саудитска Арабия и катарската телевизия beIN Sports, притежателка на правата за излъчване на Премиър лийг. Вчера стана ясно, че двете страни са постигнали споразумение, което дава “зелена светлина” за завършване на придобиването на клуба от североизточна Англия. По последна информация сделката е на стойност около 300 милиона паунда и има незабавен ефект.

“Премиър лийг, футболен клуб Нюкасъл и Сейнт Джеймс Холдингс Лимитид днес постигнаха споразумение относно придобиването на клуба от PIF, PSCP Capital Partners и RB Sports & Media. След приключването на процедурите, консорциумът ще придобие Нюкасъл с незабавен ефект,” се казва в официално изявление на Премиър лийг.

По този начин “свраките”, които в момента заемат предпоследното място в първенството, вече ще разполагат с най-богатия футболен собственик в света. Състоянието на Мохамед бин Салман се оценява на около 320 милиарда паунда. За сравнение финансовите възможности на катарските собственици на ПСЖ са оценявани на 220 милиарда, а на тези на Манчестър Сити на “едва” 21 милиарда.

Още от Футбол свят

Виж всички